Gligorević: Svjedok govorio o napadima i ubistvima bošnjačkog stanovništva u Zvorniku

Preporučujemo

Na suđenju za zločine počinjene na području Zvornika, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine govorio je o napadima i bježanju bošnjačkog stanovništva, te ubistvima oko 680 muškaraca u junu 1992. godine.

Svjedok, čije je ime odlukom Vijeća zabranjeno objaviti, rekao je da je živio u selu Lupe kod Zvornika i da su 8. aprila srpske snage izvršile napad, što je mještane natjeralo da izbjegnu u selo Mrakodol.

“Tu smo bili do 26. aprila. Tad su napadnuta bošnjačka sela Hajdarevići, Dardagani, zapaljeni su… Onda smo vidjeli da se sprema, da smo mi sljedeći. Bježao je kud je ko koga imao”, naveo je svjedok.

Dodao je da su se kućama u Lupe vratili kasnije, nakon što im je upućen poziv i garantovana sigurnost. Ispričao je da je 25. maja uslijedio novi napad i da je selo blokirano, te da su ponovo bježali i stigli u Klisu, gdje je bilo izbjeglo bošnjačko stanovništvo iz 15-ak sela.

“Iznenađujuće je koliko je naroda bilo u Klisi… možda četiri do pet hiljada”, kazao je svjedok.

Rekao je da su bili u okruženju i da je situacija postajala sve gora, jer nisu imali ništa da jedu. Kako je naveo, 29. maja sa rođacima je napustio to područje, preko šume, i na kraju je stigao u Kalesiju, gdje je početkom juna pronašao djeda, a poslije i majku i suprugu.

Od njih, kao i drugih, saznao je da su iz Klise odvedeni u Bijeli Potok, gdje su razdvojeni muškarci, njih oko 680. Dodao je da su pobijeni, a među njima su bili i njegov otac i 16 rođaka.

Svjedok je rekao da je razgovarao i s nekim koji su preživjeli strijeljanja, koja su bila na više lokacija. Saznao je da su vođeni u Tehnički centar, Dom kulture u Pilici, kao i u Gerinu klaonicu u Karakaju.

“Moj otac je ekshumiran iz masovne grobnice Crni vrh, identifikovan je 2005. Tu je bilo 480 posmrtnih ostataka. Amidža je pronađen u Berbića mezarju, tu je bilo 67”, naveo je svjedok.

On je svjedočio na suđenju Borislavu Gligoreviću, nekadašnjem pripadniku “Bijelih orlova” kojem se na teret stavljaju višestruka silovanja u Liplju kod Zvornika. Optužen je za zločin protiv čovječnosti.

Suđenje se nastavlja 17. novembra.

(RTV GD/detektor)

Najnovije

spot_img