Gligorević: Saznanja o silovanju i fizičkim maltretiranjima

Preporučujemo

U nastavku suđenja Borislavu Gligoreviću, optuženom za višestruka silovanja kod Zvornika, svjedokinja Državnog tužilaštva, čiji je identitet zabranjeno objavljivati, govorila je o dešavanjima u Liplju tokom maja 1992. godine.

Svjedokinja je ispričala da je 25. maja 1992. vojska došla u selo, upala u kuće, pohapsila ljude i kamionima povezla prema asfaltnoj bazi, a potom ih opet vratila u selo Liplje, te zatvorila u Đuzinu i još nekoliko kuća.

Ona je navela da je u Đuzinoj kući vidjela zaštićene svjedoke A-1, A-2, A-5 i A-6 s porodicama.

Svjedokinja je kazala da optuženog poznaje od ranije, da ga je sretala na autobusnim stanicama, a tokom zarobljeništva je čula da ga zovu Beba.

“Jednom je A-5 odvedena i ja sam pitala njenu tetku gdje je, a ona mi je rekla da ju je odveo Beba. Nakon rata, A-5 mi je ispričala da su je Beba i još nekoliko vojnika silovali“, rekla je svjedokinja.

Kako je ispričala, vojska je izdvojila četiri mlađe žene koje su imale malu djecu te sedam djevojaka, i stalno su ih izvodili da kuhaju kafe, peku hljeb i obavljaju sve druge poslove, a potom su neke odvodili na silovanje.

“Vidjela sam žene koje dovode, bile su uplakane, raščupane. Jednom sam vidjela i A-1, bila je u lošem stanju“, ispričala je svjedokinja, navodeći da je nakon pet dana zarobljeništva uspjela pobjeći, dok su njene majka i sestra ostale zatvorene.

“Nakon što je naša vojska oslobodila selo, majka je bila utučena, nijednog zuba nije imala, na čelu su joj ucrtali krst, a sestru su tukli čizmama, tražeći da kažu gdje sam ja“, prisjetila se.

Odbrana je predočila svjedokinji izjave koje je ranije davala tokom istrage, pitajući je zašto nije ni u jednoj pomenula nadimak Beba, ali je svjedokinja rekla kako misli da je spomenula.

Optuženi Gligorević upitao je svjedokinju kako ga je mogla viđati na stanicama kada su do škole u Zvorniku išli različitim putevima, na šta je rekla da je dolazila u Jasikovce, gdje on živi, da je tamo imala prijateljice i da ga poznaje.

Gligorević je optužen kao nekadašnji pripadnik “Bijelih orlova” za zločin protiv čovječnosti. U optužnici se navodi da je u periodu od 25. maja do 2. juna 1992. silovao tri žene koje su bile nezakonito zatvorene sa oko 400 civila u Liplju.

Suđenje se nastavlja 3. novembra.

(RTV GD/Detektor)

Najnovije

spot_img