Dvojica Zvorničana prevarila banku za više od pola miliona KM

Preporučujemo

Protiv dvojice Zvorničana podnesen je izvještaj Okružnom javnom tužilaštvu u Bijeljini zbog sumnje da su oštetili banku za 503.817 KM nevraćenog kredita, saopćeno je iz Policijske uprave Zvornik.

Muškarac P. S. osumnjičen je da je počinio krivično djelo oštećenje povjerilaca, a D. M. krivično djelo obmana pri dobijanju kredita ili drugih pogodnosti.

P. S. je osumnjičen da je u svojstvu odgovorne osobe u jednom preduzeću iz Zvornika u martu 2018. godine, znajući da je to preduzeće postalo nesposobno za plaćanje, u namjeri da izigra i ošteti povjerioca-banku, zaključio ugovor o poklonu sa drugom osobom, kojim je svu svoju nepokretnu imovinu prenio u vlasništvo te osobe.

Osumnjičeni je prethodno kao odgovorna osoba preduzeća potpisao ugovor o kreditiranju i poslovnoj saradnji sa bankom, priloživši kao instrumente osiguranja više bjanko potpisanih i ovjerenih mjenica preduzeća, te potpisao ugovor o jemstvu kao fizička osoba, po kojem se on kao jemac obavezao da će, u slučaju da glavni dužnik-preduzeće prestane vraćati kredit, preuzeti obavezu da povjeriocu izmiri novčano potraživanje po kreditu.

D. M. je osumnjičen da se ugovorom o jemstvu obavezao da će, u slučaju da glavni dužnik ne bude plaćao obaveze po ugovoru o kreditu, preuzeti obaveze da izmiri novčana potraživanja povjeriocu, te da cjelokupnom svojom imovinom garantuje za obaveze glavnog dužnika.

On je u maju 2017. godine potpisao i priložio banci izjavu o imovini u kojoj je naveo lažne podatke, a za koju je banka u postupku naplate potraživanja utvrdila da je ne posjeduje.

P. S. i D. M. osumnjičeni su da su oštetili banku za 503.817 KM, koliko je ostalo nevraćeno kredita, navodi se u saopćenju.

Najnovije

spot_img