Dvije regije u Austriji idu u potpuni lokdaun

Preporučujemo

Dvije austrijske regije najpogođenije pandemijom virusa korona, Salzburg i Gornja Austrija, u ponedjeljak će uvesti karantenu za cijelu populaciju.

Te mjere bi trebalo da budu ukinuti oko Božića, rekao je salzburški premijer Vilfried Haslauer u četvrtak, nakon objave regionalnih čelnika.

“Moramo ponuditi i perspektivu: ovo je šansa da budemo otvoreni prije Božića”, rekao je Haslauer pa pozvao stanovnike na vakcinisanje.

Dvije regije imaju najviši broj zaraženih u državi, a bolnice su gotovo potpuno pune.

“Zbog toga nemamo alternativu nego uvesti ovo zatvaranje”, kazao je Haslauer na konferenciji za medije u Salzburgu.

Karantin za nevakcinisane stanovnike već je na snazi na nivou cijele države od ponedjeljka. Bilo kakve dodatne mjere na nacionalnom nivou raspraviće se tokom razgovora između federalne vlade i regija u petak.

Prema novim mjerama u dvije regije, samo će trgovine i apoteke ostati otvorene. Kafići, restorani i klubovi se zatvaraju, a škole prelaze na online nastavu.

Stanovnici će svoje domove moći napustiti samo zbog neodgodivog posla ili iz medicinskih razloga, kako bi vježbali ili išli na posao.

U četvrtak je Austrija imala 15.145 novih slučajeva zaraze. U Salzburgu ih je bilo 1.700, a u Gornjoj Austriji, regiji čiji je glavni grad Linz, 1.600. Obje regije imaju najnižu vakcinisanost u zemlji.

Najnovije

spot_img