Dr Zumra Begić povodom roze oktobra: Potreban nam je nacionalni preventivni program za rano otkrivanje karcinoma dojke (AUDIO)

Preporučujemo

Mjesec oktobar je međunarodni mjesec prevencije karcinoma dojke. Različitim manifestacijama i aktivnostima tokom ovog mjeseca nastoji se potaknuti i povećati svijest ženske populacije o učestalosti i težini ovog oboljenja.

Povodom roze oktobra  u programu radija ugostili smo doktoricu Zumru Begić, magistricu medicine, specijalistu ginekologije i akušerstva, koja je govorila o karcinomu dojke koji je najčešća maligna bolest i, nažalost, jedan od vodećih uzroka smrtnosti kod žena u BiH i svijetu.

Doktorica Begić je, uz ostalo, govorila o uzrocima, simptomima, faktorima rizika kada je u pitanju ova bolest, kao i o značaju pregleda dojki.

Nacionalni preventivni programi, koji postoje u razvijenim državama, doprinose otkrivanju bolesti u ranoj fazi, kada je izliječenje, uz sve dostupne terapijske metode, u velikom procentu moguće, kaže dr Begić. Takav program potreban je i našoj zemlji, a sigurno je da bi se njim spašavali životi.

“To je jedan program putem kojeg se država brine o svojim stanovnicima, da ga obezbijedi kao besplatnog i dostupnog, ovisno o kojem se karcinomu radi. Kada je u pitanju nacionalni program za prevenciju karcinoma dojke, to su ultrazvučni odnosno mamografski pregledi svih žena koje su rizične ili određene dobne skupine, u svijetu je to obično preko 40-te godine i obavezne su da dođu i naprave te preventivne preglede”, kaže dr Begić i dodaje:

“Lično mislim da je jako lahko i kod nas napraviti jedan takav nacionalni program. Mislim da je potrebno volje, truda, a što se tiče novca on se svakako odvaja u preventivne preglede, ali često, nažalost, novac koji je namijenjen za preventivne preglede ne bude ni potrošen, što znači da se u organizaciji negdje napravi propust, tako da žene odnosno pacijenti i ne konzumiraju to svoje pravo koje im je odobreno putem zdravstvene zaštite”, rekla je dr Begić.

Poslušajte cijelu emisiju:

Najnovije

spot_img