Dr Zumra Begić: Posljedice reduciranog PAPA testiranja zbog pandemije osjetit ćemo tek u narednim godinama (AUDIO)

Preporučujemo

Treća sedmica januara se od 2007. godine, na inicijativu i pod pokroviteljstvom Europske asocijacije za borbu protiv raka grlića maternice obilježava kao Europska sedmica prevencije raka grlića maternice.

Slogan ovogodišnje kampanje je “Bolje spriječiti nego liječiti – redovnom kontrolom pobijedit ćemo karcinom grlića maternice”, a ima za cilj da žene svih životnih dobi podstakne da razmišljaju o značaju očuvanja svog reproduktivnog zdravlja, kao i da ih motiviše da u toku godine odvoje makar jedan dan za posjetu svom ljekaru i obave neki od dostupnih preventivnih pregleda.

O kanceru grlića maternice, sa akcentom na prevenciju i uopće o ženskom zdravlju razgovarali smo sa doktoricom Zumrom Begić, magistricom medicine, specijalistom ginekologije i akušerstva.

Uz ostalo,  dr Begić govorila je o tome kako se pandemija korona virusa odrazila na PAPA testiranje.

Bilo je perioda gdje je došlo, apsolutno, do prekida obavljanja PAPA testiranja u javnim zdravstvenim ustanovama. Ono što je tipično za naše područje jeste da su reducirani PAPA pregledi jer pripadaju preventivnim pregledima. Mislim da će se pandemija odraziti na zdravlje žena, to ćemo, vjerovatno,  mi značajno primjetiti i osjetiti za neke dvije-tri godine. Osjetit ćemo sve one propuste koje smo napravili u smislu silnih PAPA testova koje nismo obavili zbog epidemiloških mjera, koje su nam, u tom momentu, naravno, bile opravdano nametnute”, rekla je dr Begić.

Poslušajte emisiju:

Najnovije

spot_img