Dani povratka ‘Divič 2021’: Dug prema povratnicima je dug prema domovini BiH (FOTO/VIDEO)

Preporučujemo

Muftijstvo tuzlansko i Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica Federacije BiH organizirali su u zvorničkoj mjesnoj zajednici Divič tradicionalnu manifestaciju „Dani povratka 2021“ u okviru koje su održani Omladinski susreti Mreže mladih Medžlisa islamske zajednice sa područja tuzlanskog muftijstva.

U Kvizu znanja pobijedili su članovi Mreže mladih Medžlisa islamske zajednice Tuzla, a u malom fudbalu i odbojci timovi Mreže mladih Medžlisa islamske zajednice Zvornik.

Muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović, ističe kako u Diviču, simbolu Podrinja, simbolu povratka, simbolu uspjeha nakon brojnih iskušenja, prisjetio se jednog Kur'anskog teksta u kojem se naglašava kako je čovjekov trud mnogostruk i različit. Različit je u odnosu na motive, intenzitet tih napora i ciljeve, a onda će, ističe muftija Fazlović, naspram toga Allah dž.š. čovjeku pružiti svoju pomoć i odrediti mu konačnici blagostanje ili će mu dati težak završetak.

„Cijeli naš narod ima dug prema povratnicama. Dug prema povratnicima je dug prema domovini Bosni i Hercegovini, dug prema din i islamu, dug prema našim vrijednostima. Želimo večeras da iz Diviča, oaze duhovnosti, ovdje su pobožni ljudi, odlučni ljudi, organizirani, vrijedni, uspješni, da baš odavde uputimo jednu takvu poruku“, kazao je Vahid ef. Fazlović, tuzlanski muftija, koji smatra kako je povratnicima i dalje teško, ali je povratak jedino ispravan put i oni to znaju.

U Diviču je mnogo simbolike. Nakon krvavih aprilskih dana 1992. godine to mjesto na obalama Zvorničkog jezera je preimenovano u Sveti Stefan, a na temeljima džamije je izgrađena pravoslavna crkva.

Mjestu je vraćeno stoljetno ime, izgrađena je džamija, a Divičani su odlučni da ostanu i dalje svoji na svome.

„Ljudi koji su se vraćali na ova područja od 1996. godine pa nadalje su se vraćali na prostor koji je po Ustavu bio država srpskog naroda i ostalih lojalnih građana sa potpunom ikonografijom, sa potpunim nazivima gradova prilagođenim potrebama srpskog naroda. U međuvremenu se to sve promijenilo i danas smo mi ovdje svoji na svome i danas ima te potrebe za borbe protiv diskriminacije u različitim sistemima, prije svih obrazovnom, ali neki procesi su nepovratno pobijeđeni i te neke retrogradne ideje. Povratnici jesu još uvijek jedna od najugroženijih populacija u Bosni i Hercegovini, ali generalno gledano oni su u puno boljem položaju nego što su to bili prije deset godina“, istakao je Edin Ramić, ministar raseljenih osoba i izbjeglica.

Nakon Omladinskih susreta u večernjem terminu na fudbalskom igralištu u Diviču koncert je održao Armin Muzaferija uz učešće učača ilahija i kasida hafiza Aziza Alilija i Mustafe Isakovića.

(RTV GLAS DRINE/AGENCIJA ANADOLIJA)

Najnovije

spot_img