Danas otvaranje Aladža džamije u Foči

Preporučujemo

Fočanska ljepotica, Aladža džamija danas će, nakon rekonstrukcije, ponovo biti otvorena.

Dio ukrasa oko prozora džamije ostavljen je u izvornom stanju i jedan je od podsjetnika na historiju ove bogomolje, značajne ne samo za vjernike u fočanskom kraju, nego i cijele BiH pa i šire.

Organizatori očekuju dolazak nekoliko hiljada vjernika iz cijele BiH, ali i visoke domaće i međunarodne zvaničnike te predstavnike Turske i SAD-a, država koje su pomogle i finansirale realizaciju ovog veoma značajnog i zahtjevnog projekta.

Najavljena su obraćanja predstavnika lokalne zajednice, goraždanskog muftije, Vakufskih direkcija BiH i Turske Senaida Zajimovića i Adnana Ertema, potom ambasadora SAD-a u BiH Ericka Nelsona, ministra kulture Turske Mehmeta Nuri Ersoya, kao i predramazanska poruka reisu-l-uleme IZ BiH Huseina ef. Kavazovića.

Nakon više od četvrt stoljeća otkako je do temelja porušena fočanska ljepotica, džamija koja je uvrštena u kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine i listu spomenika svjetske baštine pri UNESCO-u, ponovno će biti otvorena za sve vjernike.

Aladžu je 1549. godine izgradio Hasan Nezir, bliski saradnik Mimara Sinana. Radovi na obnovi zvanično su počeli 2014. godine.

(FAKTOR/RTV GD)

Najnovije

spot_img