Danas je prvi dan ljeta, u našoj zemlji temperatura do 38 stepeni

Preporučujemo

Na sjevernoj hemisferi ljeto je počelo jutros u 5.32 sati, a u isto vrijeme na južnoj hemisferi počela je zima.

Ljetni solsticij događa se kada Sunce postigne najveću i najsjeverniju tačku na nebu. Tada je na sjevernoj Zemljinoj hemisferi dan najduži i počinje ljeto, a na južnoj Zemljinoj hemisferi dan je najkraći i počinje zima.

Na dan početka ljeta noć je najkraća, a obdanica najduža i danas će trajati 16 časova i 28 minuta.

Ljeto na sjevernoj polulopti počinje u trenutku kada je pravac sjevernog djela Zemljine ose najbliži Suncu, a toga dana visina Sunca u podne je najveća tokom godine.

Jutros u našoj zemlji osvanuo je sunčan vrijeme, a jutarnja temperatura od 18 do 24 stepena. Tokom dana očekuje se umjeren porast naoblake, a očekuje se temperatura od 32 do 38 stepeni. Stoga može se reči da je na prvi dan ljeta osvanuo pravi ljetni dan s visokim temperatrama.

Početak ljeta ne događa se uvijek na isti dan, trenutno ljeto može početi u periodu od 20. do 22. juna, ovisno o tome kada Sunce dostigne svoju najvišu tačku.

Gregorijanski kalendar također je odgovoran za različite dane početka ljeta. Budući da po njemu godina otprilike traje 365,242199 dana, svake četiri godine dogodi se prijestupna godina koja poremeti početak ljeta. To je dan s najviše sunčeve svjetlosti jer sunčeve zrake padaju na zemlju pod direktnim uglom i uzrokuju zatopljenje koje nazivamo ljetom.

(RTV GLAS DRINE/KLIX)

Najnovije

spot_img