Crveni križ BiH – U potrebi za humanitarnom pomoći 2,3 miliona stanovnika u Gazi

Preporučujemo

Društvo Crvenog polumjeseca Palestine sazvalo je online sastanak na nivou Pokreta Crvenog krsta/križa i Crvenog polumjeseca, kojem su prisustvovali i predstavnici Društva Crvenog krsta/križa BiH.

Na sastanku se razgovaralo o aktivnostima Pokreta Crvenog krsta/križa i Crvenog polumjeseca na pružanju pomoći stanovništvu u Gazi, humanitarnoj situaciji i potrebama, kao što su energenti, hrana, voda, lijekovi, sanitetski materijal.

Tom prilikom je istaknuto da je 2,3 miliona stanovnika u Gazi u potrebi za humanitarnom pomoći, od kojih su većinom djeca, te da su zalihe sanitetskog materijala za 35 bolnica u Pojasu Gaze potpuno istrošene.

Navedeno je da 5.000 kamiona sa uglavnom medicinskom pomoći čeka na granici sa Egiptom – saopćeno je iz Društva Crvenog krsta/križa BiH.

Shodno razvoju situacije, sva nacionalna društva Crvenog krsta/križa i Crvenog polumjeseca pozivaju se da koordiniraju aktivnosti u kontekstu prikupljanja humanitarne pomoći sa Društvom Crvenog polumjeseca Palestine i Društvom Crvenog polumjeseca Egipta.

Društvo Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine, kako navode,  redovno prima ažurirane informacije iz Društva Crvenog polumjeseca Palestine o odgovoru na humanitarne potrebe.

– Uz zahvalnost svima koji nas podržavate u ovoj humanitarnoj akciji, još jednom podsjećamo da pomoći možete pozivom na humanitarni broj 17023 i tom prilikom donirate 2 KM ili direktnom uplatom na namjenski žiro račun 1340011130004680 Društva Crvenog krsta/križa BiH – navodi se u saopćenju Društva Crvenog krsta/križa BiH.

Najnovije

spot_img