BZK “Preporod” Teočak- čuvar bošnjačke tradicije i kulture u teočanskom kraju (FOTO)

Preporučujemo

U vremenu sve većeg zanemarivanja tradicionalnih običaja, običaja koji krase našu historiju i koji nas podsjećaju na naše pretke od krucijalne je važnosti postojanje organizacija i udruženja koje ukazuju na njihovu važnost i ljepotu.

Jedno od takvih, koje se neumorno trudi spasiti običaje od zaborava, kroz pjesmu i igru dočarati dašak naše prošlosti je Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” – općinsko društvo Teočak.

Preporod kao institucijia ima za cilj edukaciju, očuvanje tradicije, običaja i kulturnog naslijeđa. Poštujući spomenute vrijednosti članice i članovi teočanskog Preporoda poštuju i uvažavaju kulturno naslijeđe ostalih konfesija i kulturnog naslijeđa bosansko-hercegovačkih naroda te u mnogome daju doprinos miru i toleranciji.

Analizirajući godinu koja je iza nas, veoma je važno spomenuti da je početkom 2018.godine, BZK Preporod – Općinsko društvo Teočak, nakon dugogodišnje pauze, revitaliziralo svoj rad u skladu sa ciljevima zacrtanim Statutom i društvenim potrebama, promovišući tradicionalne vrijednosti i kulturno naslijeđe, nastojeći ih približiti našim sugrađanima, te im kroz programe različitog sadržaja, uljepšati svakodnevnicu .

“ Preuzeli smo breme očuvanja tradicije, sada se trudimo prenijeti svo naše znanje na mlade naraštaje jer će oni jednog dana biti na našem mjestu i podučavati drugu djecu tradicionalnim vrijednostima kao što smo mi njih nekad,” ističe predsjednik BZK “Preporod” Teočak, Enes Avdičević

U našem radu nastojimo biti vezivno tkivo između intelektualaca, darovitih pojedinaca, institucija različitih profila i naših sugrađana koji su suočeni s teškom materijalnom situacijom nastalom kao posljedica globalizacije i raznih kvazikultura.
Primjećujući i analizirajući sve veće otuđenje stanovnika naše općine koji svoje kulturološke i ostale društvene potrebe zadovoljavaju virtualnim sadržajima u prvom kvartalu 2018. godine, u saradnji sa čelnim ljudima općine Teočak, predstavnicima obrazovnih institucija i nevladinih organizacija koje djeluju na teritoriji naše općine usvojili smo okvirni program rada teočanskog Preporoda, inovativan i prilagođen vremenu i potrebama običnog čovjeka. Tokom 2018. godine, u saradnji sa općinom Teočak organizovali smo niz edukativno-kulturnih sadržaja od kojih posebno ističemo: Likovnu koloniju „ Teočak 2018 „ i Smotru folklora „ Bogatstvo kulturnih različitosti „ Teočak 2018”, saopćeno je iz BZK “Preporod” Teočak.

Članice i članovi teočanskog Preporoda zajedno žive, rade, sarađuju i strpljivo se kreću putem vraćanja, prijeko potrebnog, povjerenja u rad Preporodovih sekcija.

Njihove inspirativne priče, kojih zaista ima puno, zaslužuju medijski prostor i vrijedne su pažnje.

Priča o teočanskom Preporodu i njegovim aktivnostima, priča je o nekoj drugoj, ljepšoj, društveno-odgovornijoj, realnijoj strani naše svakodnevnice.

Kao ozbiljna institucija, BZK Preporod Teočak će i u naredniom peridou svoj rad usmjeriti na slične projekte, povremeno analizirati kulturne i društvene trendove i potrebe našeg naroda, te shodno tome, promovisati i aktualizirati kulturne i društvene aktivnosti sa posebnim akcentom na predstavljanje Teočanki i Teočana koji su kroz obrazovanje, stručno usavršavanje i rad u BiH i svijetu, postigli zapažene rezultate u nauci, kulturi, humanitarnom radu i umjetnosti.

Rad BZK Preporod, općinsko društvo Teočak, upravo krasi spremnost na inovativna prilagođavanja svog programskog rada potrebi vremena i mjesta u kojem djeluje.

Najnovije

spot_img