Britanski soj koronavirusa širi se u BiH

Preporučujemo

Sekvencionirali smo deset humanih uzoraka, od kojih su četiri identificirana kao B117, odnosno britanski varijantni soj, kazao je za “Avaz” šef laboratorija, prof. dr. Teufik Goletić s Veterinarskog fakulteta.

Istakao je da bismo u skorije vrijeme mogli očekivati pogoršanje situacije kada je u pitanju SARS-CoV-2 infekcija.

Do sada je potvrđeno ukupno pet slučajeva, uzme li se u obzir prvi slučaj britanskoj soja koji je pronađen kod stranog državljanina.

– Mi na Veterinarskom fakultetu obavezno uključujemo i R i E gen, koji su, također, specifični za SARS-CoV-2 viruse. Niti jedna infekcija, bez obzira na to je li varijantni ili klasični soj koji smo do sada imali, neće ostati nedeterminiran, ali postoji opasnost da laboratoriji koji zasnivaju svoje rezultate samo na jednom ili dva gena propuste neke od pozitivnih slučajeva. Govorimo primarno o PCR testu, koji je zlatni standard u odnosu na antigenske – kazao je Goletić.

Dodaje da je njegova preporuka, a siguran je da će biti i preporuka Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, da se, gdje god je moguće, radi testiranje koje targetira najmanje tri gena.

 Razloga za paniku nema, ali se plašim da razloga za preveliko opuštanje ima još manje. Nažalost, to može dovesti do daljnje evolucije virusa, rekombinacija, što može promijeniti potpuno tok pandemije u negativnom smislu – istakao je Goletić.

– Standardne epidemiološke mjere su ključne još određeno vrijeme dok se ne izgradi, uvjetno rečeno, kolektivni imunitet. Ali, napomenut ću, kolektivni imunitet ne znači samo antitijela već i ćelijski imunitet, ali i određeni način ponašanja ljudi – ističe prof. dr. Teufik Goletić.

Najnovije

spot_img