Brenton Tarrant 2016. godine prošao kroz BiH u putovanju kroz Balkan

Brenton Tarrant 2016. godine prošao kroz BiH u putovanju kroz Balkan

524
0
PODIJELI

Terorista Brenton Tarrant prošao je Bosnom i Hercegovinom i ostatkom jugoistočne Evrope tokom 2016. godine, prenijeli su bugarski mediji pozivajući se na tamošnje istražne organe.

Kako prenosi bugarski portal PIK, tamošnje tužilaštvo otvara istragu kako bi utvrdio iz kojeg razloga je Brenton Tarrant, koji je izvršio teroristički napad na dvije džamije na Novom Zelandu, boravio u Bugarskoj krajem prošle godine.

Kako navodi bugarski državni tužilac Sotir Cacarov, Tarrant je u Bugarskoj boravio u periodu od 9. do 15. novembra 2018. godine. On je navodno bio strastveni avanturist kojem je bila jedna od velikih životnih želja da upozna kulturu i običaje balkanskih naroda.

Aktuelni ministar unutrašnjih poslova Bugarske Mladen Marinov također je danas istakao kako će sve uraditi kako bi tamošnje vlasti došle do saznanja iz kojih je tačno razloga ovaj masovni ubica boravio u Bugarskoj i da li ima bliskih prijatelja u ovoj zemlji.

No, još su interesantniji navodi da je Brenton Tarrant 2016. godine autobusom prošao kroz susjedne nam Hrvatsku, Srbiju, Crnu Goru, ali i BiH kako bi barem na ovaj način obišao veći dio jugoistične Evrope.

(RTV GD/klix)