Brčko: Sastanak ministra Ramića i gradonačelnika Kadrića, počinje realizacija dva važna infrastrukturna projekta

Preporučujemo

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić posjetio je Vladu Brčko distrikta. Sa gradonačelnikom Esed Kadrićem potpisao je dva infrastrukturna projekta koji će biti realizirani u mjesnim zajednicama Šatorovići i Boderište.

Realizacijom potpisanih ugovore bit će adaptiran i rekonstruisan krov na JU XV Osnovna škola u Šatorovićima, kao i saniran objekat ambulante i matičnog ureda u Boderištu.


Projekte sufinansiraju Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica i Vlada Brčko distrikta. Ministar Ramić i gradonačelnik Kadrić posjetili su XV Osnovnu školu gdje su sa menadžmentom škole razgovarali o uslovima u kojim učenici pohađaju nastavu, kao i ambulantu čija rekonstrukcija uskoro počinje.


“Završavamo dva važna projekta koji su direktna korist za stanovništvo u ove dvije mjesne zajednice. Posebno nas raduje da ćemo s Vladom Brčko distrikta sufinansirati sanaciju krova na osnovnoj školi. Ono što dodatno opravdava ovaj projekat je preko 100 učenika koji pohađaju ovu školu, od kojih su većina iz povratničke populacije. Sanacijom ambulante i matičnog ureda učinit ćemo ugodnijim dolazak i boravak mještana iz Boderišta. Sa gradonačelnikom Kadrićem smo razgovarali i o budućim zajedničkim projektima koji su značajni za ovaj kraj. Brčko je simbol zajedničkog života i zajedničkih projekata”, ističe ministar Ramić.


Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić zahvalio se Vladi Federacije BiH, te ministru Ramiću, na dosadašnjoj podršci, kao i  izdvojenom iznosu i izrazio nadu da će se i u budućem periodu održavati uspješna saradnja.


“Zahvaljujemo Vladi Federacije BiH na pomoći  rekonstrukcije krova u XV Osnovnoj školi  u Šatorovićima, te sanaciji ambulante i matičnog ureda u mjesnoj zajednici Boderište.  Za školu u Šatorovićima je izdvojeno 60.000 KM, a u MZ Boderište oko 40.000 KM“, rekao je gradonačelnik Esed Kadrić.  

Gradonačelnik Kadrić je podsjetio da je Vlada Brčko distrikta BiH  pravovremeno popunila aplikaciju na javni poziva Federalnog ministarstva za raseljene osobe i izbjeglice, čime su ispunjeni formalno pravni uslovi poziva čime je omogućena finansijska podrška Distriktu Brčko.


“Vjerujem da ćemo i u narednom periodu učestvovati u sličnim projektima koje federalna Vlada planira da pokrene. Realizovanje ova dva projekta u Brčkom svjedoče da Vlada Federacije BiH vodi računa o ravnomjernom razvoju cijelog prostora BiH“, naglasio je Esed Kadrić, gradonačelnik Brčko distrikta BiH.


Brčko distrikt BiH je učestvovao u javnom pozivu „Izgradnja i sanacija infrastrukturnih i drugih objekata značajnu za širu društvenu zajednicu u mjestima povratka na prostoru Bosne i Hercegovine za 2022. i 2023.“ koji je raspisalo ovo Ministarstv.

Najnovije

spot_img