Bosna i Hercegovina će opstati i nadživjeti sve snage zla….

Preporučujemo

Povodom 30.godišnjice Regionalnog savjetovanja Patriotske lige u Tuzli je 10.01.2022. godine održan okrugli sto posvećen očuvanju kulture sjećanja na djelovanje bosanskohercegovačkih patriotskih snaga u odbrani od agresije na ovom dijelu Bosne i Hercegovine. Kroz izlaganje naučnih radova na ovu temu i diskusije učesnika izvršeno je objektivno-historijsko sagledavanje mjesta i uloge Patriotske lige i drugih patriotskih snaga u odbrani od agresije na suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu.

Učesnici skupa zajedno sa predstavnicima boračkih asocijacija konstatovalisu da je u posljednje vrijeme kulminiralo djelovanje destruktivnih snaga sličnih onima koje su prije 30 godina krenule u aktivnosti na rušenju ustavnog poretka nezavisne Republike Bosne i Hercegovine i stvaranju paradržavnih institucija i tvorevina poput formiranja tzv. skupštine srpskog naroda u Bosni i Hercegovini oktobra 1991. godine i tzv. srpske republike u Bosni i Hercegovini 9. januara 1992. godine i pod tim okriljem zla se stvarale famozne srpske opštine, gradovi na fašističkom, čisto etničkomprincipu.

Ovih dana naročito su u teškom položaju povratnici u manji bh-entitet nakon otvorenih napada i prijetnji, koje u mnogome podsjećaju nam one ratnohuškaške, terorističke i genocidne iz devedesetih godina.

Svima onima koji vrše blokadu i opstrukciju institucija države, prijete otcjepljenjem, demonstriraju silu i zastrašuju Bošnjake i povratnike, poručujemo da će Bosna i Hercegovina opstati i nadživjeti sve snage zla. Isto onako kako su bosanske patriote prije 30 godina zaustavili velikosrpsku agresiju, poručujemo da smo ponovo spremni braniti našu domovinu, suverenitet i cjelovitost države Bosne i Hercegovinesvim sredstvima koja nam stoje na raspolaganju.

Kao predstavnici kantonalnih boračkih saveza i organizacija, ukazujemo na važnost očuvanja suživota i ravnopravnosti svih naroda i građana Bosne i Hercegovine. U tom pogledu, svjesni situacije u kojoj se nalazi bosanskohercegovačko društvo i država Bosna i Hercegovina svim probosanskim patriotskim snagama upućujemo poziv na očuvanje države Bosne i Hercegovine, njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

Od predstavnika svih institucija države Bosne i Hercegovine tražimo da,u skladu sa ustavnim i zakonskim ovlaštenjima, poduzmu odlučne i neophodne mjere iz svoje nadležnosti na sprečavanju svih napada i ugrožavanja naše domovine.

Bosanci i Hercegovci nemaju i ne žele drugu domovinu.Svi oni koji vole svoju državu i žele je kao jedinstvenu, multikulturnu i multietničku, traže od međunarodnih institucija da zaštite ustavni poredak koji sukreirali 1995. godine u Dejtonu, te da Bosancima i Hercegovcima ne zabranjuju odbranu države, kao što su to radili 1992. godine rezolucijama, lažnim zaštićenim zonama i zabranom naoružavanja.

Najnovije

spot_img