Bosanac godinama zlostavljao kćerke, osuđen na 12 godina zatvora

Preporučujemo

Nakon što je godinama seksualno zlostavljao svoje dvije kćerke, 44-godišnji državljanin BiH u ponedjeljak je na bečkom regionalnom sudu osuđen na 12 godina zatvora. Pored toga, upućen je na liječenje u instituciju za mentalno oboljele kršitelje zakona. Presuda je pravosnažna. 

Do kraja saslušanja, muškarac je negirao odgovornost i tvrdio da “nikada nije dodirivao svoje kćeri na nepravilan način”. Nakon savjetovanja sa svojim advokatom, prihvatio je presudu s kojom se složio i tužilac.

Istražili osumnjičenog

– Nikad nisam rekao lošu riječ svojoj djeci. Sve sam im omogućio. Nikad ih nisam napadao. Nisam pedofil, u takve osobe bih pucao – rekao je 44-godišnji muškarac porijeklom iz BiH, inače vozač kamiona. 

Na pitanje zašto bi ga kćerke inkriminisale, optuženi je u priču uveo svoju suprugu.

– Otkrila je da sam bio u vezi s mladom ženom. Stoga je instrumentalizovala kćerke i sada me predstavlja kao demona – rekao je on.

Međutim, istraga i hapšenje zlostavljača djece nisu se temeljili na izvještajima njegove rodbine. Policija je na relevantnom internet forumu otkrila porodičnog čovjeka koji se pohvalio seksualnim zlostavljanjem svojih kćerki. Četvorici muškarca nudio je seks, objavljujući fotografije usnulih djevojčica.

Policija je istražila muškarca i uhapsila ga. Kada su istražitelji pitali kćerke da li je ikada bilo djela zlostavljanja od strane oca, starija kćerka – koja je sada u braku – objavila je da je prvi put nemoralno dodirnuo 2006. godine.  

Otac je u to vrijeme već živio u Beču, dok su njegova supruga i djeca još uvijek bili u BiH, gdje ih je svakih 14 dana posjećivao i zlostavljao.

Djevojčica je imala osam godina kada su napadi počeli. Jednom je telefonom rekla ocu da će se povjeriti majci, nakon čega je navodno zaprijetio da će joj slomiti sve kosti i natjerati je da živi u invalidskim kolicima.

Prema presudi, od 2009. godine napadi su se proširili i na mlađu kćerku, sa sve većom učestalošću i intenzitetom zločina. Kada su se djeca preselila u Beč s majkom, otac je svakodnevno zlostavljao stariju kćerku, a mlađu svaki drugi dan. Kaže se da je čak tražio od njih dvije da gledaju porno filmove kako bi kasnije “implementirale” ono što su vidjele.

Video zamka

Zlostavljanje je završeno kada su kćerke postavile “video zamku” za svog oca. Dok je maltretirao mlađu kćerku, njena sestra je potajno snimala. Njih dvije su suočile oca s dokumentom, nakon čega ih više nije dirao.  

Psihijatrijski stručnjak Peter Hofman pretpostavio je da bi 44-godišnjak mogao napasti druge djevojke ako mu se pruži prilika. Prema nalazu, nije spreman da se nosi sa svojom nastranošću što ga čini opasnim. Hofman je potvrdio da je optuženi imao “ozbiljan seksualni poremećaj” koji je ekvivalentan mentalnim i emocionalnim abnormalnostima višeg nivoa.

(RTV GD/Dnevni Avaz)

Najnovije

spot_img