Bosanac dobitnik Pulitzerove nagrade

Izvor: N1

Preporučujemo

Agencija Reuters ove godine je osvojila Pulitzera za najbolju fotoreportažu, a čak četiri fotografije od zaslužnih za prestižnu nagradu su djelo bh. fotografa Damira Šagolja.

Agencija Reuters osvojila je Pulitzerovu nagradu u ponedjeljak za internacionalno izvještavanje i fotoreportažu, dok su New York Times i Washington Post osvojili nagrade za priču o seksualnom nasilju u SAD-u i umiješanosti Rusije u američke predsjedničke izbore 2016.

Najprestižnija nagrada američkog novinarstva je priznanje dodijelila agenciji Reuters za priču u kojoj su objelodanili brutalne metode policije Filipina i za fotoreportažu za vrijeme izbjegličke krize Rohingya muslimana u Mijanmaru i Bangladešu.

“U godini u kojoj je većina Pulitzera dodijeljena za domaće priče, drago nam je da je Reuters barem malo skrenuo pažnju na globalna pitanja”, kazao je glavni urednik Reutersa Stephen J. Adler.

Ovo je po prvi put da je agencija Reuters osvojila dvije nagrade u jednoj godini.

“Nevjerovatne fotografije masovnog egzodusa Rohingya muslimana prema Bangladešu pokazuje ne samo ljudsku žrtvu u konfliktu, nego esencijalnu ulogu fotonovinarstva koje može doprinijeti otkrivanju sličnog”, dodao je Adler.

Inače, među fotografijama koje su zaslužne za veliko priznanje su i fotografije Damira Šagolja, bh. fotografa. Šagolj je prošle godine proglašen za Reutersovog fotografa godine.

Najnovije

spot_img