Bivši borci izlaze na nove proteste, policija neće dozvoliti eskalaciju

Preporučujemo

Protesti boraca koji su krajem februara ove godine paralisali putne pravce na području Federacije BiH mogli bi dobiti svoj nastavak početkom naredne sedmice, piše Klix.

Borci nezadovoljni nesazivanjem sjednice Parlamenta Federacije BiH, na kojoj bi se razmatrali njihovi zahtjevi o utvrđivanju tačnog registra boraca, minimalnoj naknadi na osnovu registra i ukidanje finansiranja svih boračkih organizacija, najavljuju novu blokadu puteva na više lokacija.

Prema saznanjima portala Klix.ba glavna lokacija na kojoj će se okupiti demobilisani borci ponovo bi mogla biti petlja Šićki Brod kod Tuzle, a razmatra se i blokada drugih putnih pravaca na području Kantona Sarajevo, Hercegovačko-neretvanskog kantona i Zeničko-dobojskog kantona.

Vrijeme okupljanja boraca, simbolično, bi trebalo biti u 11:55 sati.

Bivši borci Armije BiH i HVO-a ističu da ih ništa neće spriječiti da ponovo, u velikom broju, iskažu svoje nezadovoljstvo.

“Parlament BiH je uzrok, a okupljanje boraca je posljedica, jer ne rade posao za koji primaju platu i ne poštuju nas”, kazao je za Klix jedan demobilisani borac.

S druge strane kantonalna ministarstva unutrašnjih poslova ističu da imaju određena saznanja o potencijalnim protestima, ali bez zvaničnih najava, te naglašavaju da prate stanje na terenu i da su spremni odgovoriti shodno situaciji kako bi spriječili svaki vid eventualne eskalacije.

Komentar na moguće proteste od ministra Salke Bukvarevića, uprkos pokušajima, nismo uspjeli dobiti.

Posljednji protesti demobilisanih boraca počeli su 28. februara, a najistrajnija u svojim nakanama bila je grupa boraca na petlji Šićki Brod koji su na cesti bili četiri dana. Protesti su zabilježeni i na Vogošćanskoj petlji kod Sarajeva, na prevoju Ivan, u Karušama kod Doboja, u Jablanici i u drugim mjestima u FBiH. Protesti su završeni policijskom deblokadom putnih pravaca bez većih incidenata.

Najnovije

spot_img