Bivši borci deblokirali ulaz u Sarajevo i Zenicu, protest još traje na prevoju Ivan i u Tuzli

Preporučujemo

Demobilisani borci koji su od jučer držali magistralni put M-17 i Vogošćansku petlju na ulazu u Sarajevo pod blokadom, jutros oko 6 sati su ga odblokirali na petlji u Blatuši i u Sarajevu i to bez upotrebe policijske sile nakon razgovora s predstavnicima policije.

Ova informacija za Klix.ba je potvrđena iz Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, a dežurni operativni je rekao da je magistralni put M-17 Zenica – Doboj trenutno prohodan.

Naime, borci koji su protestvovali u Žepču nakon 16 sati blokade, jutros oko 3 sata, nakon razgovora s policijom, deblokirali su magistralni put M-17, a deblokada je tri sata poslije nastupila i na Blatuškoj petlji u Zenici. Borci su istakli kako ih je policija upoznala da je deblokiran put i kod Žepča te da će morati iskoristiti zakonske ovlasti, ako sami ne odblokiraju put, zbog čega je oko 150 boraca samovoljno se povuklo s ceste.

Iz MUP-a ZDK su dodali da su u toku pregovori s demobilisanim borcima u Karušama kod Doboja te da očekuju da će i na toj dionici puta ubrzo biti pušten saobraćaj.

Iz MUP-a Kantona Sarajevo za Klix.ba je potvrđeno da su bivši borci u dogovoru s policijom deblokirali i Vogošćansku petlju, a trenutno vatrogasci čiste teren kako bi omogućili neometano odvijanje saobraćaja.

Ipak, blokada puta traje na M-17, odnosno na prevoju Ivan Sedlo, gdje policija trenutno pregovara s bivšim borcima. U blokadi je trenutno i raskrsnica Šićki Brod kod Tuzle te se očekuje da i to bude odblokirano u narednih nekoliko sati.

Treba istaći i da su brjni građani duže od 15 sati bili blokirani u kolonama nakon što su bivši borci od jučer blokirali neke od ključnih raskrsnica u FBiH, kako bi od vlasti tražili usvajanje zakona o regulisanju boračkog statusa, borački dodatak i jedinstveni registar boraca.

Sinoć se premijer FBiH Fadil Novalić održao i press konferenciju s resornim ministrom Salkom Bukvarevićem, poručivši da Vlada FBiH nema novac da udovolji zahtjevima boraca te da građani u FBiH ne smiju ispaštati.

Najnovije

spot_img