Novalić i Bukvarević: Policija će odblokirati ceste ukoliko to ne urade sami borci

Preporučujemo

Predsjednik Vlade Federacije BiH Fadil Novalić i ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević obratili su sinoć javnosti zbog protesta nekadašnjih boraca koja su blokirali ceste.

Novalić je rekao da se veliki novac troši na popravljanje stanja u boračkoj populaciji, odnosno da je 11 milijardi potrošeno do sada. On je rekao da FBiH u finansijskom smislu ne može više podnijeti.

Ističe da je neko ko je osmislio proteste postavio tako visoke zahtjeve koje FBiH ne može izvršiti. Novalić poručuje da neko kreira haos na koji se ne može dati rješenje. Pozvao je predstavnike onih koji protestuje, a koji nisu prijavljeni i ne odgovaraju na pozive Vlade FBiH, da se uključe u pregovore.

Premijer FBiH je rekao da je vlast spremna na pregovore i da stoji na raspolaganju. Kako kaže, niko ne tvrdi da u 650 miliona KM nema pogrešno usmjerenih sredstava, ali da se i to može korigovati.

On je rekao da protesti nisu zakoniti i da su kantonalni zakoni jasni kada kažu da je zabranjeno ometati kretanje građana i roba. Istakao je da je bilo određenih poziva građana koji su prijetili da će oni intervenisati ukoliko vlasti ne odblokiraju saobraćajnice.

“Ako ne bude odgovora. Pozvat ćemo organe da građanima omoguće slobodno kretanje jer suprotno nećemo tolerisati”, kazao je Novalić.

Ministar Bukvarević rekao je da FBiH godišnje izdvaja 570 miliona za boračke korisnike podsjećajući na poteze Vlade FBiH koji su bili usmjereni na poboljšanje položaja boračke populacije.

On je kazao da su spremni razgovarati sa demonstrantima, ali da demonstranti danas nisu željeli odrediti svoje predstavnike i doći na sastanak. Poručio je i kako je Vlada FBiH spremna otići na pregovore te da građani nisu zaslužili da 1. marta imaju blokirane ceste.

(RTV Glas Drine/klix)

Najnovije

spot_img