Žarko Vujović izabran za predsjednika Skupštine TK

Preporučujemo

Zastupnici u Skupštini Tuzlanskog kantona danas su izabrali i imenovali novo rukovodstvo ovog zakonodavnog tijela. Jednoglasnom odlukom članova rukovodstva za predsjednika je izabran Žarko Vujović iz SDP-a, dok su njegovi zamjenici Boris Krešić iz DF-a i Lejla Vuković iz SBB-a.
Vujović je za skupštinskom govornicom kazao da je ovo prvi put u historiji da se na čelu rukovodstva Skupštine TK nalazi predstavnik Srba.

Inače, iza zastupnika je burni dio sjednice, s obzirom na to da odabir predstavnika Hrvata i Srba u rukovodstvu Skupštine TK nije išlo jednostavno.

Naime, izboru predstavnika konstitutivnih naroda u rukovodstvo ovog zakonodavnog tijela prethodila je rasprava, s obzirom na to da početkom sjednice nakon potvrđivanja imenovanja Vuković nisu izabrani predstavnici Hrvata i Srba, odnosno Vedrana Petrović (SDP) i Slađan Ilić (SDP).

Kako se kriza u Skupštini TK ne bi dodatno produbila, reagovao je zastupnik SDA Midhat Čaušević čiji je zaključak prihvaćen, a on se odnosi na to da kantonalna skupština glasa za prijedloge najmanje polovine zastupnika unutar oba kluba naroda.

Na kraju su većinom glasova u klubovima naroda predloženi, a potom i izabrani Krešić i Vujović.

Imenovanjem rukovodstva je završen nastavak konstituirajuće sjednice Skupštine TK, a novi predsjednik je za 11:45 sati zakazao hitnu sjednicu ovog zakonodavnog tijela.

(RTV GLAS DRINE/KLIX)

Najnovije

spot_img