U BiH se obilježava Dan džamija

Preporučujemo

Danas se u Bosni i Hercegovini obilježava Dan džamija u spomen na rušenje 613 džamija tokom rata u BiH 1992.-1995. godine. Ovaj dan se obilježava 7. maja jer je tog danaa srušena džamija Ferhadija u Banjoj Luci.

Osim 613 džamija, tokom rata u Bosni i Hercergovini srušeno je 218 mesdžida, 69 mekteba, četiri tekije, 37 turbeta i 405 drugih vakufskih objekata. Na teritoriji pod kontrolom Vojske Republike Srpske srušene su 534 džamije, a na teritoriji koju je kontroliralo Hrvatsko vijeće odbrane 80 džamija.

U Bosni i Hercegovini je za vrijeme rata 1992-1995. godine uništeno ili oštećeno više od 80 posto od 1.144 džamije, koliko ih je bilo prije 1992. godine.

Ferhadija

Ferhat-pašina džamija (Ferhadija) nalazi se u Banjoj Luci i spada u sami vrh najstarijih džamija u Bosni i Hercegovini. Izgrađena je 1579. godine u klasičnom otomanskom stilu i predstavlja jedno od najuspješnijih arhitektonskih ostvarenja bosanske arhitekture 16. vijeka.

Ferhadija je uvrštena u kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine 1950. godine, a kasnije je bila uvrštena na listi spomenika svjetske baštine pri UNESCO-u. Ferhadija je odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Kao dio sprovođenja politike etničkog čiščenja Bošnjaka sa područja koja su bila pod kontrolom srpskih vojnih snaga Ferhadija je srušena 7. maja 1993. godine. Islamska zajednica Bosne i Hercegovine je 2001. godine dobila urbanističku saglasnost za ponovnu izgradnju džamije. Ipak pri polaganju kamena temeljca 7. maja 2001. godine srpski nacionalisti organizirali su proteste. Demonstranti su kamenovali prisutne na polaganju kamena temeljca, a tom prilikom ubijen je Murat Badić, dok su brojni drugi zadobili povrede.

Rekonstrukcija Ferhadije je trajala nekoliko godina da bi svečano bila otvorena 7. maja 2016. godine.

Najnovije

spot_img