U Banjoj Luci danas svečanost povodom Dana RS-a i još jedno kršenje odluke Ustavnog suda

Preporučujemo

U politički ionako naelektrisanoj atmosferi politički zvaničnici iz RS-a, bilo pozicija ili opozicija, jučer su se utrkivali ko će biti veći poštovalac Dana RS-a. Danas, 9. januara, će ga najviše strukture ovog bh. entiteta obilježiti, kao i prošle godine, svečanim defilom u Banjoj Luci. Dan RS-a će se obilježiti i u drugim gradovima ovog entiteta.
Prema najavama ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača, ulicama Banje Luke prodefilovat će više od 2.400 učesnika, mahom pripadnika MUP-a, odnosno Specijalne antiterorističke jedinice te Žandarmerije.

Novoimenovani ministar odbrane BiH Sifet Podžić nedavno je u intervjuu za Klix.ba potvrdio da Treći pješadijski puk ne prisustvuje obilježavanju 9. januara u Republici Srpskoj. On je rekao da je član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Milorad Dodik još 2018. odlučio da za to angažuje MUP RS-a.

“Mi do sada nismo imali nikakvih zahtjeva, ako ih i budemo imali, neću dati svoj potpis. Znamo kakve su odluke Ustavnog suda i ja ću ih poštovati”, rekao je Podžić.

Danas će, pak, cjelokupna bh. javnost svjedočiti još jednom kršenju odluke Ustavnog suda BiH koji je posljednji put 29. marta prošle godine ponovo proglasio 9. januar neustavnim, odnosno poništio dio člana Zakona o Danu Republike Srpske koji glasi “na osnovu potvrđene volje građana Republike Srpske, 9. januar se utvrđuje kao Dan Republike“.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je u više navrata poništio i ukinuo dijelove Zakona o praznicima entiteta i Zakona o Danu entiteta. Do implementacije ove odluke još nije došlo.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović jučer je poručio kako je 9. januar datum koji će uvijek pamtiti kao dan kada je počelo sve zlo u BiH.

Džaferović je istakao da je nepoštivanje odluka Ustavnog suda BiH protuustavno i krivično djelo na koje trebaju reagovati institucije BiH kako bi procesuirali one koji ne poštuju odluke.

(RTV GLAS DRINE/KLIX)

Najnovije

spot_img