SDA na Konvenciji bira kandidata za Predsjedništvo BiH

Preporučujemo

Konvencija SDA bit će održana danas u Sarajevu, a na njoj bi trebalo da bude izabran kandidat stranke za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Članovi Konvencije birat ćer između Šefika Džaferovića i Safeta Softića. Jedan od njih bit će kandidat za bošnjačkog člana kolektivnog šefa države.

Taj će kandidat biti izabran tajnim glasanjem. Izbor kandidata bit će pojednostavljen nakon što su od kandidature odustali Denis Zvizdić i Sebija Izetbegović.

Generalni sekretar SDA Halid Genjac je rekao da su na Konvenciju SDA pozvana 262 člana Konvencije, napomenuvši da, prema Statutu Stranke, Konvenciju čine članovi Glavnog odbora, Predsjedništva stranke, članovi Suda časti i Nadzornog odbora, članovi Predsjedništva Asocijacije mladih SDA, članovi Predsjedništva Asocijacije žena SDA, predsjednici općinskih, gradskih, regionalnih i kantonalnih organizacija SDA i poslanici i delegati SDA u zakonodavnim organima države BiH i entiteta.

Genjac je naveo da će Konvencija imati dvije glavne tačke. To je obraćanje predsjednika SDA o agendi SDA za period do 2026. godine, odnosno o politici i ciljevima SDA za period do 2026. godine. Druga tačka je provođenje tajnog glasanja o izboru kandidata SDA za člana Predsjedništva BiH iz bošnjačkog naroda.

Nakon izbora je predviđeno da se izbrani kandidat obrati Konvenciji, a također će se Konvenciji obratiti i kandidat SDA za predsjednika odnosno potpredsjednika Republike Srpske. Ranije je odlučeno da će Ramiz Salkić biti kandidiran na ovu poziciju.

Najnovije

spot_img