Otrovali se gljivama!

Preporučujemo

U Sanskom Mostu je u proteklim danima evidentirano nekoliko slučajeva trovanja gljivama, a dvije osobe s težim zdravstvenim simptomima upućene su u Kantonalnu bolnicu u Bihaću, dok su ostali pušteni na kućno liječenje.

Jedan od najboljih poznavalaca svijeta gljiva u Sanskom Mostu je književnik Amir Talić, koji ističe kako je, kada je riječ o branju ovih šumskih plodova, izuzetno važno razaznavati jestive od otrovnih gljiva.

Prema njegovim riječima, svako godišnje doba je karakteristično po nekim vrstama gljiva, a trenutno se od jestivih vrsta u šumama mogu pronaći bijele gljive ili mlječnice, lisičarke, rujnice i neke vrste vrganja.

“Jedna od najopasnijih otrovnih gljiva u ovom periodu je bijela pupavka. Jedna takva gljiva je dovoljna da otruje veći broj ljudi, a ne smije se čak ni stavljati u istu košaru sa ostalim gljivama. Ona je jednako otrovna kao i zelena pupavka, koju veći broj gljivara početnika brka sa šampinjonima, pa je i uberu”, objašnjava Talić za “Nezavisne”.

Dodaje kako kišno vrijeme može u značajnoj mjeri uticati na izgled gljiva i tako prevariti i iskusnije sakupljače.

“Recimo, kiša može sa otrovne gljive, kao što je muhara, sprati bijele pjege po kojima je ona karakteristična i tada ona nalikuje na jestivu gljivu rujnicu. Dovoljno je da uberete jednu takvu gljivu i da se potom lako otrujete”, kaže on.

Kod pronalaska gljiva preporučio je oprez te upozorio da nikako ne treba konzumirati one za koje ne postoji potpuna sigurnost da su ispravne za jelo.

Obilni kišni period u kombinaciji sa sunčanim intervalima doprinio je situaciji da su šume oko Sanskog Mosta prepune gljiva i na takvim mjestima veliki je broj sakupljača, izletnika i ljubitelja prirode.

Najnovije

spot_img