Majke Srebrenice ambasadama: U Srebrenici je narušena sigurnost, utječite na Grujičića

Preporučujemo

“Posebnu pažnju skrećemo i ambasadama zemalja članica Vijeća za implementaciju mira (PIC) na narušenu sigurnosnu situaciju u Srebrenicu, s obzirom na njihov mandat i obaveze proistekle iz Dejtonskog sporazuma, u vezi s provođenjem mira i zaštitom povratnika i žrtava genocida. Tražimo od ambasadora članica Vijeća za implementaciju mira, s izuzećem Ruske Federacije, da otkažu gostoprimstvo načelniku Mladenu Grujičiću u svojim ambasadama; kao i da otkažu sve posjete i saradnju s općinskim institucijama Srebrenice sve dok se ne promijeni odnos lokalnih vlasti Srebrenice prema povratnicima i žrtvama genocida”, navodi se u saopćenju udruženja Srebreničanki.

Istaknuto je da su sigurnosna situacija i međunacionalni odnosi u Srebrenici trajno narušeni od događaja 6. januara koji su kulminirali povorkom gradskim ulicama praćenom upotrebom vatrenog oružja i pjevanjem četničkih pjesama, kao i odlaganjem svinjskog otpada u blizini Fabrike akumulatora i Memorijalnog centra u Potočarima.

Majke Srebrenice smatraju da posebnu odgovornost snose lokalne vlasti, na čelu s načelnikom Mladenom Grujičićem.

“Umjesto da doprinesu smirivanju tenzija i uspostavljanju povjerenja, lokalne institucije su zdušno i otvoreno, u svojstvu političkog pokrovitelja, podržale kampanju zastrašivanja i narušavanja povjerenja. Posebno je monstruozna kampanja koju predstavnici nacionalističkih udruženja sa srpskim predznakom, a pod pokroviteljstvom lokalne vlasti, vode protiv bivšeg načelnika Srebrenice i preživjele žrtve genocida Ćamila Durakovića, kojem su upućene i prijetnje”, saopćile su majke Srebrenice.

Zaključuju da je nezamislivo da u gradu u kojem je počinjen genocid vlada politika zastrašivanja i nacionalne mržnje te propagiranja ideologije i ličnosti ratnih zločinaca, presuđenih pred najvišim institucijama međunarodne pravde.

Najnovije

spot_img