BiH za sada neće uvoditi dodatno testiranje stranaca na koronavirus

Preporučujemo

Niz zemalja uveo je ili uvodi mjere za putnike iz Kine, a sve zbog novonastale situacije s pandemijom koronavirusa.

Posljednje u nizu zemalja koje će donijeti ovakve mjere su Francuska i Velika Britanija, a danas bi to trebale učiniti Sjedinjene Američke Države. Ove zemlje će od kineskih putnika tražiti validan test na koronavirus, ne stariji od dva dana.

Mjere su prethodno donijele: Indija, Japan, Tajvan, Južna Koreja, Španija i Italija, međutim dosta evropskih zemalja, poput Njemačke i Austrije, protive se takvom potezu.

Institucije u Bosni i Hercegovini još nemaju namjeru donijeti mjere za dodatna testiranja putnika iz Kine ili nekih drugih zemalja.

Kako je kazao portparol Ministarstva sigurnosti BiH Admir Malagić to ministarstvo još nije dobilo prijedlog za uvođenje novih mjera, odnosno uslova za ulazak stranaca u BiH.

– Onog trenutka kada od nadležnih institucija dobijemo takav prijedlog, mi ćemo ga proslijediti na usvajanje u Vijeće ministara BiH. Neke institucije već razmatraju takvu mogućnost, ali morat ćemo sačekati da vidimo u kojem pravcu ćemo djelovati – izjavio je Malagić.

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) ocijenio je da je uvođenje obaveznog testiranja na COVID-19 za putnike koji dolaze u iz Kine “neopravdano”, jer varijante koje kruže u Kini već kruže i na prostoru Evrope.

(RTV GD/FENA)

Najnovije

spot_img