BiH prva u regionu certifikovala proizvode “BEZ GMO”

BiH prva u regionu certifikovala proizvode “BEZ GMO”

45
0
PODIJELI

Bosna i Hercegovina je zajedno sa 14 zemalja Dunavske regije učestvovala u razvoju „BEZ GMO Standarda“ za Dunavski region i prva je zemlja koja je na osnovu ovog standarda usvojila nacionalne BEZ GMO Smjernice.

U aprilu 2019. godine BiH je postala prva zemlja u regionu koja je certifikovala i označila proizvode sa regionalnom oznakom kvaliteta „BEZ GMO Proizvedeno“ i ovim potvrdila da prati evropske trendove bez gmo proizvodnje, certifikacije i označavanja hrane, time podržavajući domaće poljoprivredne proizvođače i prehrambenu industriju, ali i istovremeno poštuje prava izbora potrošača.

Oznaka kvaliteta “BEZ GMO Proizvedeno” garantuje da je cijeli proces proizvodnje kontrolisan i certifikovan po BEZ GMO Standardu za Dunavski region, što je jedinstvena oznaku za naš cijeli region i rezultat je višegodišnje saradnje Dunav Soja udruženja, 14 evropskih ministarstva poljoprivrede i Agencije za sigurnost hrane Bosne Hercegovine.

Prvi uspješni primjeri BEZ GMO certifikacije i označavanja u Bosni i Hercegovini ostvareni su u saradnji sa kompanijama Bingo (jaja robne marke Bingo) i Bimal (biljno ulje).

Povodom promocije značaja BEZ GMO certifikacije i važnost označavanja poljoprivredno-prehrambenih proizvoda za konkurentnost domaćih proizvođača i prehrambene industrije u Bosni i Hercegovini u utorak će biti održana press konferencija u zgrada Parlamentarne skupštine BiH. Na press konferenciji će prisustvovati Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mario Beus, šef odsjeka za biljnu proizvodnju, Federalno ministarstvo
poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Boris Pašalić, ministar poljoprivrede Republike Srpske, Džemil Hajrić, direktor Agencije za sigurnost hrane BiH, Nataša Pucar, direktor korporativnih komunikacija kompanije Bimal i Edin Ibrahimović, izvršni direktor za biznis operacije kompanije Bingo.