Bh. novinari odali počast kolegama ubijenim u Gazi

Preporučujemo

Na simboličan način u krugu Radio-televizije Tuzlanskog kantona danas su novinari i novinarke te medijski radnici odali poštu poginulim kolegicama i kolegama u izraelskoj agresiji na Gazu.

Paljenjem svijeća i učenjem Fatihe novinari iz Tuzlanskog kantona prisjetili su se nevino stradalih kolegica i kolega u Gazi, poručivši kako rat mora što prije stati i kako se mora znati ko je kriv za zločine.

“Od početka rata u Gazi više od 90 kolegica i kolega i drugih medijskih radnika su izgubili život. Izgubili su život u želji i namjeri da izvrše svoj profesionalni zadatak, odnosno da svijetu prenesu šta se zapravo tamo događa. Mnogi su poginuli praktično prilikom snimanja, neki s porodicama. Svjedoci smo da su stradale čitave porodice pojedinih kolega”, rekao je Marko Divković, predsjednik Udruženja “BH novinari”.

Divković je naveo kako je u vrijeme rata u BiH poginulo 80 novinara od čega 10 stranih te da je udruženje “BH novinari” dostavilo dokumentaciju Tužilaštvu BiH, jer se ubistvo novinara u ratu kvalifikuje kao ratni zločin.

Prema podacima koje je objavila Međunarodna federacija novinara, od 7. oktobra 2023. godine do danas, ubijeno je najmanje 99 novinara i novinarki.

(RTV GD/BHRT)

Najnovije

spot_img