Bećirović: Dodikove prijetnje visokom predstavniku nisu personalne prirode, to su prijetnje Zapadu i BiH

Preporučujemo

Povodom nezapamćene i brutalne prijetnje predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorada Dodika da će “policijske stanice u ovom entitetu imati zadatak da izbace Schmidta čim saznaju da se nalazi u RS”, te da se priprema “uredba o hapšenju i deportaciji Christina Schmidta”, reagovao je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović.

Bećirović je poručio da “brutalne prijetnje Milorada Dodika upućene legalnom visokom predstavniku međunarodne zajednice u BiH uveliko podsjećaju na prijetnje koje je predstavnicima međunarodne zajednice upućivao pravosnažno presuđeni ratni zločinac Ratko Mladić”.

“Brutalne prijetnje Milorada Dodika upućene legalnom Visokom predstavniku međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini uveliko podsjećaju na prijetnje koje je predstavnicima međunarodne zajednice upućivao pravosnažno presuđeni ratni zločinac Ratko Mladić. Nakon Dodikove prijetnje da će ‘opkoliti kasarne Oružanih snaga Bosne i Hercegovine prema slovenačkom modelu iz 1991’, ovo je najopasnija prijetnja mirovnom procesu”, rekao je Bećirović.

Podsjetio je da sedmicama i mjesecima upozorava međunarodne i domaće zvaničnike da je u Bosni i Hercegovini na sceni otvoreni napad na ustavni poredak države Bosne i Hercegovine i temeljne odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Nažalost, ulazimo u treći mjesec neskrivenog i brutalnog udara na ustavni poredak sa nesagledivim posljedicama za mir i stabilnost ovog dijela Evrope. Međunarodna zajednica, a posebno svjedoci Dejtonskog mirovnog sporazuma, moraju zaustaviti rušenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i otvaranje novog žarišta u srcu Evrope. Suština Dodikove brutalne prijetnje Visokom predstavniku međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini nije personalne prirode. Ovo nije napad samo na Schmdita. To je direktna prijetnja Zapadu, Dejtonskom mirovnom sporazumu, mirovnom procesu i državi Bosni i Hercegovini”, kazao je Bećirović.

Javno poziva Vijeće za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini da čvrsto podrži visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini koji treba, u najkraćem roku, donijeti odluku o smjeni Milorada Dodika sa funkcije predsjednika entiteta RS-a i predsjednika SNSD-a zbog antidejtonskog djelovanja.

Najnovije

spot_img