Avdičević i ostali: Početak suđenja odgođen zbog zahtjeva Ferageta za izuzeće Burzić

Preporučujemo

Početak suđenja za navodne zločine počinjene na području Teočaka odgođen je zbog zahtjeva branioca Ifeta Ferageta za izuzeće članice Sudskog vijeća Dalide Burzić.

Prije planirane statusne konferencije i početka suđenja, Feraget je zatražio izuzeće sudije Burzić, izražavajući sumnju u njenu nepristrasnost zbog postupaka koje je preduzela, kao tadašnja glavna kantonalna tužiteljica u Sarajevu, u slučaju stradanja Dženana Memića 2016. godine.

“Ona je podigla optužnicu za događaj koji se nije desio. Smatram da takva osoba ne može postupati, pogotovu ne u ovakvom predmetu”, kazao je Feraget.

Na pitanje predsjedavajuće Vijeća Jasmine Ćosić-Dedović kakve veze ima taj slučaj sa ovim predmetom, imajući u vidu da Burzić u ovom predmetu postupa kao sudija Suda Bosne i Hercegovine, Feraget je rekao da je u pitanju integritet nosioca pravosudne funkcije i naveo nekoliko ranijih postupaka Burzić.

Ročište je odgođeno dok Sud ne donese odluku o zahtjevu za izuzeće.

Za navodne ratne zločine nad ratnim zarobljenicima počinjene u Teočaku 1993. godine, optuženi su Dževad Avdičević, Ahmed Hadžajlić, Muharem Efendić i Izet Ikanović.

Kako je ranije saopšteno iz Tužilaštva, oni su omogućili drugima da zlostavljaju i nanose teške povrede zarobljenim pripadnicima Vojske Republike Srpske, te organizovali “prijeki sud” i javno strijeljanje dvojice vojnika. Oni su optuženi u svojstvu komandanta i komandira u Armiji Bosne i Hercegovine.

(RTV GD/detektor.ba)

Najnovije

spot_img