Austrija odustaje od obaveznog vakcinisanja

Preporučujemo

Austrijska vlada odlučila je odustati od zakona o obaveznom vakcinisanju samo mjesec dana nakon što je taj kontroverzni zakon stupio na snagu.

“Odlučili smo slijediti mišljenje stručnog povjerenstva i suspendirati tekst zakona koji nije proporcionalan opasnosti omikron varijante koronavirusa”, rekla je ministrica za EU i ustav Karoline Edtstadler na konferenciji za novinare u Beču, prenosi Index.hr.

Austrija je, podsjetimo, jedna od rijetkih zemalja koje su uvele obavezno cijepljenje.

“Vlada će još jednom analizirati svoju politiku cijepljenja za tri mjeseca te i dalje ima opciju fleksibilne reakcije na razvoj događaja”, rekao je novinarima danas Johannes Rauch, koji je ovog tjedna imenovan ministrom zdravstva.

I on i ministrica Edtstadler rekli su da bi se mjeru moglo ponovno uvesti bude li potrebno.

Ipak ništa od visokih novčanih kazni

Podsjetimo, zakonom koji je na snagu stupio prije mjesec dana bile su predviđene novčane kazne do 3600 eura za one koji se odbiju cijepiti. Kažnjavanje je na snagu trebalo stupiti sredinom ožujka, a prije toga su vlasti samo izdavale upozorenja.

Odustajanje od obaveznog cijepljenja dolazi u trenutku kad vlade širom Europe ukidaju ili ublažavaju većinu protuepidemijskih mjera. Naime, dominantna varijanta koronavirusa na svijetu postao je omikron, koji dovodi do manje hospitalizacija iako je puno zarazniji od ranijih varijanti.

(RTV GD/N1)

Najnovije

spot_img