Austrija nakon Božića uvodi treći lockdown

Preporučujemo

Austrija od 26. decembra, tačnije, odmah nakon Božića ide u treći lockdown, objavila je vlada samo 11 dana nakon što je prekinuto drugo zatvaranje ove zemlje.

Nakon skoro tri sedmice drugog lockdowna, brojne radnje su ponovo otvorene nakon što se dnevna zaraza smanjila sa 9.000 na 3.000. Policijski sat je zadržan.

S obzirom na to da će za vrijeme Božića biti dozvoljeno okupljanje do 10 ljudi iz 10 različitih domaćinstava, nadležni vjeruju kako će to ponovo ubrzati širenje zaraze.

“Prognoza za cijelu Evropu je vrlo dramatična i sada već svjedočimo porastu zaraza u mnogim drugim zemljama. To znači da s obzirom na to da nismo ostrvo i da imamo svakodnevno veliki broj razmjena sa drugim zemljama, možemo već sada očekivati da i ovdje u svakom trenutku zabilježimo eksponencijalni rast zaraze”, kazao je Sebastian Kurz, austrijski kancelar.

Kako je navedeno, novi lockdown će početi od 26. decembra, a prodavnice, restorani, pozorišta, muzeji i škole će ponovo biti otvoreni od 18. januara za sve one koji su testirani negativno na koronu.

Masovna testiranja će se odvijati od 15. do 17. januara čime će se omogućiti ljudima koji su negativni na koronu da ranije izađu iz karantina.

Za one koji se ne budu testirali karantin je naložen do 24. januara.

Uprkos novom lockdownu, skijališta u Austriji će biti otvorena, tačnije skijaške žičare, a vlada je kazala da se zahtijeva da posjetioci na njima nose FFP2 maske za lice.

Vicekancelar Werner Kogler je kazao da će i ostale austrijske pokrajine o ovoj odluci moći dati svoje mišljenje, piše Reuters.

Skijališta bi se trebala otvoriti 24. decembra iako će hoteli i restorani biti zatvoreni. Austrija uvodi karantin tokom sezone praznika gotovo za sve zemlje Evrope, što je djelimično usmjereno na odvraćanje posjeta skijaša iz susjednih zemalja.

Najnovije

spot_img