Austria uvodi lockdown za nevakcinisane

Preporučujemo

Vlada Austrije je donijela odluku o uvođenju restriktivnih mjera za sve nevakcinisane osobe. Kancelar Alexander Schallenberg je izjavio da se nove mjere uvode u slučaju dramatične situacije u jedinicama intenzivne njege.

Savezna vlada i lideri pokrajina dogovorili su se na kriznom sastanku u petak navečer o dodatnom pooštravanju mjera protiv korone, a što znači da će biti uvedena dva nova nivoa daljih mjera, usmjerenih prvenstveno na nevakcinisane.

Glavni parametar za prelazak iz jednog u drugi stepen je opterećenost jedinica intenzivne njege sa zaraženih pacijentima.

Austrija je trenutno u stepenu 1 s 224 pacijenata u intenzivnoj njezi. Drugi stepen bit će uveden kod popunjenosti jedinica intenzivne njege s 300 pacijenata, a treći kod 400.

Kod novog, četvrtog stepena, i popunjenosti 500 kreveta u intenzivnoj njezi, sadašnje mjere koje su na snazi se pooštravaju. To će značiti da u ugostiteljske objekte, hotele, manifestacije i u posjete bolnicama i staračkim domovima mogu ići samo vakcinisani i oni koji su preboljeli Covid-19.Jedino na radno mjesto, uz vakcinisane i preboljele mogu dolaziti i PCR testirani.

Kod najstrožijeg, petog, stepena i zauzetosti 600 kreveta u intenzivnoj njezi odnosno 30 posto preopterećenosti kapaciteta jedinica intenzivne njege na snagu stupa lockdown za nevakcinisane osobe.

Oni će moći izlaziti na ulicu samo u posebnim slučajevima – kod odlazak na posao, kupovina osnovnih namirnica ili zbrinjavanje bliske osobe.

Savezni kancelar Alexander Schallenberg rekao je da se “pandemija još ne vidi u našem retrovizoru”.

“Mi smo na ivici da upadnemo u pandemiju nevakcinisanih bez potrebe i to treba spriječiti”, dodao je. Kancelar je isključio opciju lockdowna za one koji su vakcinisani ili preležali covid.

“Odluke koje smo danas donijeli nemaju nikakvog uticaja na one koji su vakcinisani”, poručio je Schallenberg.

Najnovije

spot_img