Australija nakon dvije godine otvara granice za vakcinisane turiste

Preporučujemo

Australija je najavila ponovno otvaranje svojih granica za vakcinisane turiste i druge nosioce viza po prvi put u skoro dvije godine.

Ponovno otvaranje, 21. februara, bit će dobrodošla vijest za mnoge sektore, uključujući međunarodno obrazovanje.

“Ako ste dvostruko vakcinisani, radujemo se vašem povratku”, poručio je premijer Scott Morrison.

Australija je imala neke od najstrožih graničnih kontrola na svijetu tokom pandemije koronavirusa.

U martu 2020. godine vlada je zatvorila granice i zabranjen je ulazak većini stranaca dok je istovremeno ograničen ukupan broj dolazaka – što je služilo u borbi protiv covida.

Nekim međunarodnim studentima i kvalifikovanim migrantima dozvoljen je ulazak u zemlju od prošlog decembra.

Morrison je u ponedjeljak rekao da će oni koji uđu u Australiju kada se granice potpuno ponovo otvore morati da prilože dokaz o vakcinaciji.

“To je pravilo. Od svih se očekuje da ga se pridržavaju”, rekao je.

Nevakcinisani putnici koji imaju medicinski razlog zašto nisu imunizirani i dalje će morati da se prijave za izuzeće i, ako ga uspiju dobiti, morat će biti u karantinu u hotelu.

Od početka pandemije, Australija je poduzela stroge mjere kako bi pomogla u borbi protiv širenja zaraze covidom – čak je i zabranila vlastitim stanovnicima da napuste zemlju prošle godine.

Zemlja je do sada prijavila više od 2,7 miliona slučajeva koronavirusa i 4.248 smrtnih slučajeva povezanih s covidom, prema podacima Univerziteta Johns Hopkins, a gotovo 80 posto stanovništva je potpuno vakcinisano.

(RTV GD/klix.ba)

Najnovije

spot_img