Djeca/takmičari iz BiH ostvarili vrhunske rezultate na ‘Brainobrain festu 2022’

Preporučujemo

Na Sedmom internacionalnom online abakus takmičenju “Brainobrain fest 2022”, na kojem se takmičilo 23.537 djece iz 72 države svijeta, članovi Brainobrain Tuzla – Emin Avdagić, Iman Mušanović i Muhamed Jusić, proglašeni su šampionima u svojim uzrasnim i programskim kategorijama.

U kategoriji najmlađih – Una Mešković, Tamara Sulejmanović i Leo Husić osvojili su srebrene medalje, navodi Udruženje matematičara (UM) Tuzla u saopćenju za javnost.

Kako se ističe, djeca su uz pomoć abakusa i stečenih znanja i vještina imala zadatak da u roku od četiri minute riješe 60 složenih matematičkih zadataka, pri čemu se mjerila brzina i tačnost.

Usljed Covida, takmičenje je održano u online formatu, što je zahtijevalo od djece dodatne multitasking vještine, jer su nakon izračuna morali upisati rezultat na računaru u odgovarajuće polje, a sve to u četiri minute.

– Djeca predvođena trenericama – Almom Ćorić, mr.sc. Fatom Zilić i Lejlom Kovačević su, uz stratešku podršku Brainobrain centara Tuzla i Sarajevo te Udruženja UM Tuzla i logističku podršku JU ‘Centar za kulturu’ Tuzla, postignutim rezultatima pokazali cijelom svijetu, vlastima i svima u Bosni i Hercegovini da znaju i mogu biti, ne samo rame uz rame sa vršnjacima iz najvećih, razvijenih država svijeta, nego  i najbolji – navodi se u saopćenju.

Brainobrain je, inače, svjetski certificirani program za djecu uzrasta četiri do 14 godina koji je namijenjen kompletnom razvoju ličnosti djece, a sastoji se iz tri glavne komponente – neurolingvističkog programiranja za djecu (NLP), VAK metode (učenje putem čula sluha, vida, dodira) i mentalne aritmetike (abakusa).

– Radi se o progranu koji se uspješno implementira već 17 godina u cijelom svijetu, organiziran u 975 centara za obuku, a koji je prošlo sada već više od četiri miliona djece – navodi se u saopćenju.

Najnovije

spot_img