Ambasador Reilly u TK: Putna infrastruktura, obrazovanje i zdravstvo u fokusu djelovanja Vlade TK

Preporučujemo

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić i predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović primili su danas u posjetu delegaciju Ambasade Velike Britanije u Bosni i Hercegovini, koju je predvodio ambasador Julian Reilly.

Na radnom sastanku premijer Halilagić je izrazio zadovoljstvo ponovnom posjetom ambasadora Reillya Tuzli i Tuzlanskom kantonu.

“Velika Britanija je naša prijateljska i partnerska država, a međusobni razgovori otvaraju brojna polja potencijalne saradnje i zajedničkih projekata”, kazao je premijer Halilagić, te ambasadora Reillya upoznao i sa planom rada i fokusnim tačkama Vlade Tuzlanskog kantona u 2024. godini.

Na današnjem sastanku je razgovarano i o procesu pristupanja EU, strateškom razvoju zakonodavstva i politike, ali i o potencijalima i mogućim investicijama, o obnovljivim izvorima energije, te zdravstvu i obrazovanju.

“Izgradnja zgrade Vlade TK i četiri objekta u Kampusu Univerziteta su fokusne tačke djelovanja Vlade u ovoj godini. Također, privodi se kraju kreditni aranžman sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), a kojim želimo provesti mjere energijske efikasnosti na oko 200 javnih objekata u TK. I to je jasan pokazatelj energijske tranzicije Tuzlanskog kantona”, rekao je Halilagić.

Također, značajan je i interes privrednika u TK za izgradnju solarnih elektrana, ali su velika prepreka, kako je rečeno, federalni propisi koji otežavaju ove investicije.

“Uz izmjene tih federalnih propisa mislim da bismo na TK imali snažan zaokret u smislu energijske tranzicije i povećanje stepena proizvodnje električne energije iz ekološki prihvatljivih izvora”, objasnio je Halilagić akcentirajući da je TK već izmijenio određene kantonalne zakone i nastojao olakšati ovakve investicije, ali problem još uvijek predstavljaju određeni federalni propisi.

Tokom današnjeg sastanka posebno je ukazano na neophodnost unapređenja saradnje federalnog i kantonalnih nivoa vlasti. Prije svega na pravičnu raspodjelu prikupljenih sredstava i finansijske tokove, ali i druga pitanja od interesa za građane.

Predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović je naglasio da je Tuzlanski kanton slika kakva BiH treba da bude.

“U mnogo čemu smo primjer, kao uostalom i u činjenici da sam uručio mandat najmlađem premijeru u BiH. Danas nas i u tome mnogi slijede”, rekao je Vujović te pozvao ambasadora da svojim konekcijama utiče na ravnomjernije usmjeravanje sredstava u infrastrukturne i razvojne projekte na području TK.

Ambasador Reilly je istakao da su putna infrastruktura, obrazovanje i zdravstvo prepoznate fokus tačke djelovanje Vlade TK, te da je Tuzla primjer međuetničke saradnje i suživota, što treba biti preneseno i na druga područja u Bosni i Hercegovini.

“Također, energijska tranzicija je proces na kojem je u interesu Bosne i Hercegovine da istraje, stoga podržavamo i ohrabrujemo Vladu i Skupštinu Tuzlanskog kantona da na tom planu nastave svoje djelovanje”, kazao je danas ambasador Reilly, saopćeno je iz Odjela za informisanje Vlade TK.

Najnovije

spot_img