Rukometaši BiH danas otvaraju Evropsko prvenstvo duelom protiv moćne Švedske

Preporučujemo

Danas u Mađarskoj i Slovačkoj počinje Evropsko prvenstvo u rukometu, na kojem će učestvovati i reprezentacija Bosne i Hercegovine.

Naša reprezentacija je smještena u izuzetno jaku grupu E s prvim favoritom prvenstva Švedskom, aktuelnim evropskim prvakom Španijom i neugodnom selekcijom Češke.

Susreti naše selekcije igraju se u slovačkoj Bratislavi, a prvi duel naša selekcija igra danas protiv Švedske.

“Željeli bismo zabilježiti prvu pobjedu u historiji na evropskim prvenstvima, to nam je jedan od ciljeva i bio bih veoma sretan da to i uspijemo uraditi”, rekao je selektor BiH Ivica Obrvan uoči početka prvenstva.

Kapiten ekipe Mirsad Terzić je dodao kako će favoriti u našoj grupi imati problema s nama te da se nada bodovima, dok je najveća zvijezda ekipe Benjamin Burić poručio kako u večerašnjem susretu u 20:30 sati naša selekcija nema šta izgubiti.

Na posljednjem testiranju pred odlazak na Evropsko prvenstvo pozitivne rezultate PCR testa na prisustvo koronavirusa dobili su Elmir Građan, Admir Ahmetašević, Dino Hamidović i Alen Ovčina i oni nisu s ekipom u Bratislavi.

Obrvan će moći računati na sljedeće igrače:

Golmani: Benjamin Burić i Nebojša Bojić;

Krila: Vlado Draganić, Enes Keškić, Ibrahim Haseljić i Luka Perić;

Bekovi: Edin Klis, Mirko Herceg, Nikola Prce, Mirsad Terzić, Josip Perić, Milan Vukšić, Ivan Karačić, Marko Lukić, Dejan Malinović;

Pivoti: Vladimir Vranješ, Senjamin Burić, Adin Faljić i Dragan Šoljić.

Najrealnije je da naši rukometaši traže bodove u duelu protiv Češke, koja je također oslabljena jer se najveća zvijezda Ondrej Zdrahala oprostio od reprezentacije.

Ovo prvenstvo će biti zanimljivo pratiti i zbog toga što se omikron soj koronavirusa širi velikom brzinom. Mnoge selekcije su zbog korone na prvenstvo došle bez važnih igrača, a nije isključeno da će neke od zvijezda otpadati i tokom turnira.

Glavni favoriti su Švedska, Španija, Danska i Norveška, dok se visokom plasmanu nadaju i Francuska i Njemačka.

Srbija i aktuelni evropski viceprvak Hrvatska su u istoj grupi te će njihov duel 15. januara privući mnogo pažnje. Od zemalja bivše Jugoslavije na prvenstvu učestvuju i Slovenija i Sjeverna Makedonija, koje su u istoj grupi, te Crna Gora.

Grupna faza se završava 18. januara, a iz svake grupe će u drugu grupnu fazu proći po dvije najbolje ekipe.

Susreti druge grupne faze se igraju 20., 22., 24. i 26. januara, a po dvije najbolje ekipe prolaze u polufinale.

Polufinalni susreti se igraju 28. januara, a susreti za treće mjesto i finale su na rasporedu 30. januara, kada ćemo dobiti ime najbolje evropske reprezentacije. Svi susreti same završnice se igraju u Budimpešti.

Najnovije