Izvršni odbor potvrdio: FK Sarajevo prvak Bosne i Hercegovine, Premijer ligu napuštaju Čelik i Zvijezda 09

Preporučujemo

FK Sarajevo prvak je Bosne i Hercegovine za sezonu 2019/20., koja je i zvanično okončana jučer.

Nakon što je Takmičarska komisija FSBiH predložila, Izvršni odbor je usvojio odluku o okončanju sezonu po trenutnom poretku na tabeli. U Evropu će osim Sarajeva još Željezničar, Zrinjski i Borac. U niži rang takmičenja idu Čelik i Zvijezda 09, a njihova mjesta popunit će Olimpik i Krupa.

Bordo tim tako je odbranio titulu prvaka. Za ekipu s Koševa ovo je peta šampionska titula u Premijer ligi Bosne i Hercegovine.

Nova sezona počet će u prvoj sedmici augusta.

Premijer liga BiH jedino je prvenstvo u regiji, a jedno od rijetkih u Evropi, koje nije nastavljeno nakon što se stabilizirala situacija s koronavirusom.

Fudbalski savez Bosne i Hercegovine ranije je saopćio da nema uvjeta za održavanje takmičenja na teritoriji cijele države. Iz Federacije BiH stigla je dozvola za odigravanje utakmica, ali vlasti u entitetu RS ne dozvoljavaju takmičenja prije 1. jula.

Pored Premijer lige prekinut je i Kup Bosne i Hercegovine u fudbalu. U ovom takmičenju trebale su se igrati polufinalne utakmice, a svi timovi koji su izborili plasman u završnici dolaze iz Federacije BiH (Željezničar, Široki Brijeg, Zrinjski, GOŠK).

Prekinuta su i sva ostala takmičenja koja su pod ingerencijom Fudbalskog saveza BiH.

Najnovije

spot_img