Univerzitet u Tuzli traži bezuslovni prelazak studenata u iduću godinu, nove želi upisati bez prijemnog ispita

Preporučujemo

Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona u ponedjeljak je od Univerziteta u Tuzli zvanično dobilo prijedlog za izmjenu Zakona o visokom obrazovanju kojom bi se studentima omogućio bezuslovni prelazak u narednu studijsku godinu, saznaje Klix.ba.

Također, traži se i omogućavanje upisa budućih studenata na fakultete bez prijemnih ispita, izuzev Akademije dramskih umjetnosti.

Senat Univerziteta u Tuzli 13. maja je podržao prijedlog Studentskog parlamenta o upućivanju inicijative prema Skupštini Tuzlanskog kantona vezano za izmjene i dopune kantonalnog Zakona o visokom obrazovanju, kojim bi se omogućio bezuslovan prelazak u narednu godinu studija svim studentima, bez obzira na godinu studija na kojoj se trenutno nalaze.

Kako saznaje Klix.ba, na adresu Ministarstva obrazovanja Tuzlanskog kantona u ponedjeljak je zvanično stigao prijedlog Univerziteta u Tuzli o izmjeni spomenutog zakona, koji bi omogućio bezuslovni prelazak studenata u iduću studijsku godinu.

“Mi ćemo svakako to uputiti na Vladu Tuzlanskog kantona, a nakon toga prijedlog ide u Kantonalnu skupštinu koja u konačnici zauzima svoj stav. Mi kao ministarstvo ili vlada ne možemo reći da li to treba odobriti ili ne, s obzirom na to da se zna ko je zakonodavac”, kazala je za Klix.ba ministrica obrazovanja i nauke TK Fahreta Brašnjić.

Rektorica Univerziteta u Tuzli Nermina Hadžigrahić za Klix.ba je obrazložila razloge za podnošenje inicijative, odnosno prijedloga za izmjenu Zakona o visokom obrazovanju.

Kako je kazala, odlukama nadležnih organa nastava je prekinuta prije dva i po mjeseca, studentski domovi ostali su prazni, a jedan od njih pretvoren je u izolatorij. Pandemija je utjecala i na dinamiku realizacije nastave, a univerziteti, prema njenim riječima, nisu isto što i osnovne i srednje škole, jer dio nastave su laboratorijske i kliničke vježbe, stručna praksa u zdravstvenim ustanovama, sudovima, privrednim preduzećima, klinički staž i slično.

“Sve je to prekinuto i sada nastojimo da nadoknadimo izgubljeno, ali činjenica je da su i studentima i nastavnicima nametnute velike obaveze u kratkom vremenu, uz rigorozne mjere prevencije i zaštite zdravlja. Uz to, nastavak praktičnih vježbi u zdravstvenim ustanovama još nije počeo, a bez toga studenti pojedinih fakulteta ne mogu uspješno okončati studij. Stoga je Senat Univerziteta u Tuzli podržao inicijativu Studenstkog parlameta za izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju TK, kojima bi se ove akademske godine dozvolio bezuslovni prelazak studenata u narednu akademsku godinu. Studenti su svjesni i svih loših strana koje donosi bezuslovni prelazak i ne vjerujem da niti jedan student želi da u narednu godinu pređe sa više od dva ispita, koliko je sada moguće. Ovo su druge okolnosti, bezuslovni prelazak odnosio bi se samo na narednu akademsku godinu i trebamo imati razumijevanja za naše studente”, navela je Hadžigrahić.

Studenti se žalili na kvalitet online nastave, rektorica iznijela svoju stranu

Konvencionalni oblik nastavnog procesa u osnovnim i srednjim školama te na fakultetima obustavljen je od 27. marta ove godine zbog epidemije koronavirusa. Dok su školarci odmah imali priliku pristupiti online nastavnom planu i programu rada, studenti pojedinih fakulteta na Univerzitetu u Tuzli to nisu bili u mogućnosti, zbog čega su i javno upućivali žalbe.

“Otkako smo krenuli sa uspostavljanjem online sistema nastave u osnovnim i srednjim školama, koji je, pokazalo se bio odličan posao, nudili smo pomoć i Univerzitetu u Tuzli. Mi kao ministarstvo i vlada nemamo pravo niti želimo ulaziti u autonomiju Univerziteta u Tuzli, ali sam osjećala potrebu da kao ministrica, tako ću reći, donekle krovne institucije, ponudim rješenje Univerzitetu u Tuzli koje je mogao prihvatiti ili odbiti”, nastavlja Brašnjić.

Brašnjić navodi da je kao kantonalna ministrica obrazovanja i nauke tri puta pokušala napraviti sastanak sa predstavnicima Univerzitetu u Tuzli kako bi im što hitnije ponudili modul online platformu za rad na osnovu koje su funkcionisali učenici u osnovnim i srednjim školama, međutim do toga nije došlo.

“Naše rješenje Univerzitet u Tuzli nije prihvatio, ali moram reći da su to učinili neki od fakulteta početkom maja, među kojima su Medicinski, Filozofski i Fakultet za tjelesni odgoj i obrazovanje. To naravno ne znači da pojedini profesori i asistenti nisu radili. Mi smo imali veoma dobrih primjera u kojima su profesori i asistenti putem online alata radili sa studentima, bez obzira da li je postojala unificirana nastava ili ne”, navela je Brašnjić.

S druge strane, rektorica Hadžigrahić ističe da online nastava ima svoje prednosti, ali ne može zamijeniti kontakt koji nastavnici i studenti imaju u učionici. Također, tvrdi i da pomoć koju je tražila od resornog ministarstva u cijelosti nije dobila.

“Slušati nastavu zatvoreni u svoje sobe, kilometrima udaljeni od drugih studenata s kojima su do skora dijelili klupe, bez mogućnosti razmjene mišljenja, susreta, diskusije – to nije studiranje i to nije univerzitet kakvim bi trebao biti”, smatra Hadžigrahić.

Kako navodi, Univerzitet u Tuzli je odmah po proglašenju stanja nesreće uzrokovane pojavom pandemije COVID 19 donio odluku o načinu organizacije i realizacije nastave za vrijeme stanja nesreće u skladu sa preporukama Ministarstva obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona, kao i smjernice za realizaciju eNastave.

“Online nastava organizovana je putem raspoloživih kanala elektronske komunikacije, ovisno o specifičnostima i sadržaju nastavnih predmeta, kao što je to slučaj i na drugim univerzitetima. Kako bi se poboljšalo odvijanja nastavnog procesa, budući da univerzitetska mreža nije mogla podržati cjelokupnu realizaciju eNastave, od Ministarstva obrazovanja i nauke TK tražena je podrška i obezbjeđenje IT resursa za podizanje kapaciteta univerzitetske mreže, kao što je to ministarstvo već uradilo za oblast osnovnog i srednjeg obrazovanja ili prijedlog druge platforme za eNastavu koja bi bila pogodna za potrebe Univerziteta”, tvrdi Hadžigrahić.

S obzirom na to da, kako tvrdi Hadžigrahić, Ministarstvo obrazovanja i nauke TK, nije moglo odgovoriti na potrebe univerziteta, osim davanja preporuke da se eNastava odvija po principu unificiranosti, ova visokoškolska ustanova je pronašla prelazno rješenje za reaktivaciju univerzitetske moodle platforme.

“Uz to te uz druge dostupne sisteme elektronske komunikacije, uz veliko zalaganje svih zaposlenika i spoljnjih saradnika Univerziteta, uspješno je realizirana online nastava u ljetnom semestru akademske 2019/2020. godine. U narednom periodu univerzitet će intenzivno raditi na daljem podizanju kapaciteta postojeće univerzitetske mreže i spremno dočekuje sve buduće izazove”, navodi rektorica Univerziteta u Tuzli.

Upis na fakultete bez prijemnog ispita

Imajući u vidu epidemiološku situaciju i otežane okolnosti pod kojima se odvijala nastava u srednjim školama Senat Univerziteta u Tuzli je uputio i prijedlog za izmjenu Zakona o visokom obrazovanju, a koji bi omogućio upis novih studenata na prvu godinu fakulteta bez polaganja prijemnog ispita, izuzev na Akademiju dramskih umjetnosti. Svoju konačnu odluku o svemu će morati donijeti Skupština Tuzlanskog kantona.

S druge strane, zbog poboljšanja epidemiološke situacije, a shodno naredbama i preporukama kriznih štabova, Univerzitetu u Tuzli od danas je dozvoljeno da u naredne dvije sedmice realizira nadoknadu nastave koja se nije mogla održavati online putem. Po posebno utvrđenim planovima rada pojedini studenti će doći u učionice, bit će realizirane određene vježbe, a nakon 15 dana uslijedit će i ispiti.

(RTV GLAS DRINE/KLIX)

Najnovije

spot_img