Na nebu iznad BiH snimljena polarna svjetlost

Preporučujemo

Jedan od najljepših prizora u prirodi aurora borealis bila je vidljiva večeras i u nekim dijelovima Bosne i Hercegovine.

“Neka ostane zapamćeno da je Aurora borealis zabilježena i iznad Bosne i Hercegovine. Mada, uopće mi se ne sviđa boja neba – crvena kao krv, mada je to zapravo u južnijim predjelima i tipična boja aurore. Posmatrana sa područja bližeg Zemljinim polovima, polarna je svjetlost uglavnom žutozelene, a s manjih geografskih širina, crvene boje. Do razlike u boji dolazi zbog različitih gustoća zraka na različitim visinama u atmosferi. Na velikim visinama, gdje je atmosfera rijetka, sudari su među molekulama zraka rijetki i kisik dvije minute nakon pobuđenja emitira crvenu svjetlost. Do danas sam mislio da je Auroru nemoguće vidjeti u našoj zemlji. Izgleda da je ipak moguće”, napisao je na Facebooku bh. meteorolog Nedim Sladić.

– Nevjerovatan prizor, kakva vijest! Mnogi neće vjerovati, ali polarna svjetlost je večeras bila vidljiva i iz dijela BiH. Fotografija nastala u Rudicama kod Novog Grada (Bosanski Novi). Rezultat je to jake solarne oluje koja je u toku. Inače aurora borealis zabilježena je i u većem dijelu Slovenije, Hrvatske, Mađarske…, navodi BHMETEO u svojoj objavi na Facebooku.

(FOTO:Dijana Jazić)

Najnovije

spot_img