Kako niske temperature “ubijaju” naše telefone?

Preporučujemo

Agonija čekanja da uključite vaš automobil u zimskim danima ili da pokrenete mobilni telefon su vam, vjerovatno, poznate. Postavlja se pitanje, zašto nam se čini da se hladno vrijeme i baterije jednostavno ne slažu?

 Američki bloger Henk Grin objašnjava da nije tehnologija ta koja telefone čini nefunkcionalnim na hladnoći, već je u pitanju hemija, koja ovaj problem čini težim za rješavanje.

Najkraće objašnjenje je da se baterije oslanjaju na hemijske reakcije da bi radile, a niske temperature te reakcije usporavaju ili zaustavljaju.

“Temperatura je mjerna jedinica toplote, a na molekularnom nivou, toplota je kretanje. Više temperature znače više molekularnog kretanja i više sudaranja molekula, što znači efikasnije hemijske reakcije. U suštini, kada temperatura opadne, hemijske reakcije se usporavaju. Zato primijećujete da neke baterije rade bolje od drugih tokom zime. Nisu sve napravljene od istog materijala, pa zbog toga različito i rade”, objašnjava Grin.

Postoje baterije koje gotovo nikako ne mogu da rade na hladnoći. Grin, između ostalog, savjetuje da nikada ne iznosite daljinski upravljač za TV, ili druge uređaje, na temperature ispod nule.

U našim mobilnim telefonima uglavnom se nalaze litijum-jonske baterije. Iako su one napravljene tako da podnose niske temperature, i one imaju svoja ograničenja. Performanse tih baterija, kaže Grin, prevare telefon tako da “misli” da je prazan.

“Vaš telefon nema termometar što znači da ne zna koliko je hladno, pa samo pretpostavlja da nema ništa od baterije da bi odreagovao. Dakle, telefon vam govori da mu je baterija slaba, kada je ustvari samo hladno. Zato zagrijte bateriju da biste stvorili dodatnu reakciju, pa će telefon shvatiti da još može da radi”, rekao je Grin u svom video blogu.

Apple, inače, upozorava da njihove uređaje, iPhone i iPad, sa iOS operativnim sistemom, treba koristiti na temperaturama između 0 i 35 stepeni Celzijusa, podsjeća Klix. Temperature koje od tog raspona odstupaju mogu da skrate rok trajanja baterije i prouzrokuju da se uređaj ponaša neuobičajno.

Stručnjaci zato predlažu da tokom zime telefone nosite tako da je strana na kojoj se nalazi baterija bliža vašem tijelu. Ukoliko vam se telefon isključi na niskim temperaturama, nemojte da pokušavate da ga uključite dok ga ne zagrijete na sobnoj temperaturi.

Takođe, vodite računa o tome da bateriju uvijek držite napunjenu između 20 i 80 odsto kapaciteta.

Najnovije