Znate li koliko su trešnje zdrave?

Preporučujemo

Voće, a posebno ono sezonsko, trebalo bi svakodnevno da se nađe na svačijoj trpezi. Sada su aktuelne trešnje, koje predstavljaju vrhunsku blagodet za naše zdravlje.

U 100 grama svježih trešanja u prosjeku ima 32 kalorije, a od toga je 82 g vode, 0,2 g masti, 1 g bjelančevina, 16 g ugljenih hidrata, 12 g šećera i 2,1 g vlakana. Trešnja sadrži sve vitamine i minerale, iako u manjim količinama, kao i celulozu, pektin i organske kiseline.

Ova voćkica bogata je kalijumom i zato dobro djeluje na izlučivanje vode iz organizma. Zbog toga, ali i činjenice da nemaju masti, trešnje su idealne za održavanje vitke linije ili mršavljenje. Zato ih slobodno jedite između obroka ili koristite u voćnim salatama.

Trešnje su bogate antioksidansom antocijaninom, korisnim u borbi protiv problema uobičajenih u srednjim godinama, uključujući giht i artritis. Giht, koji uglavnom utiče na muškarce, povezan je sa višim nivoima mokraćne kiseline koja formira kristale unutar malih zglobova.

Istraživanja su pokazala da je kod osoba koje jedu 200 grama trešanja stopa izlučivanja mokraćne kiseline porasla za 60 odsto. Zato, da biste riješili ovaj problem pojedite desetak trešanja ili popijte čašu nezaslađenog soka tri ili četiri puta nedjeljno. Konzumirajte ih svježe sa jogurtom kako bi se osigurala apsorpcija svih korisnih vitamina.

Flavonoidi, pogotovo oni u trešnji, prirodna su protivupalna sredstva, ublažavaju simptome alergija i astme. Ujedno jačaju kolagen, građevinski element vezivnog tkiva kao što je hrskavica i tetiva.

Osim što ih možete iskoristiti u raznim poslasticama, trešnje su odlične za njegu kože. Napravite masku za lice: zgnječite ih i napravite gustu kašicu i držite na koži lica ili vrata, oko 20 minuta. Isperite mlakom vodom.

Ako nemate ideju kako da iskoristite trešnje u poslasticama, probajte da napravite tart od trešanja i borovnice ili kolač s trešnjama i krem-sirom. Naravno, ne zaboravite ni na kompot ili slatko, a takođe, možete ih i zamrznuti, pa ih dodavati voćnim kompotima tokom čitave zime.

(RTV Glas Drine/tportal)

Najnovije

spot_img