Sve zdravstvene koristi kestena

Preporučujemo

Kesten je sladak, popularan i ne deblja. Iskoristite sezonu i obezbijedite sebi vitamine i minerale koje nećete naći u drugim orašastim plodovima.

Kesten je jedini orašasti plod koji ima malo masti, sadrži samo gram masti, te manje od 70 kalorija na oko 30 grama. Osim toga, to je i jedini orašasti plod koji sadrži vitamin C, pa tako samo 85 grama kestena puža 45% dnevnih potreba.

Još jedna zanimljiva karakteristika kestena je ta da je bogat folatima, što je inače tipično za zeleno lisnato povrće, a ne za orašaste plodove i sjemenke. Oko 100 g kestena nudi 62 µg folata (ili 15,5%). Dakle, osim vitamina C, obezbjeđuje organizmu i vitamine B1, B2, B6 i folnu kiselinu. Folna kiselina nužna je za formiranje crvenih krvnih zrnaca i sintezu DNK. Konzumacija hrane bogate folatima sprečava pojavu anomalija kod fetusa.

Ovaj jesenski plod poznat je i kao izvrstan izvor vlakana, što pomaže u smanjenju razine holesterola. Da biste imali najviše koristi od kestena, tokom sezone pojedite do 85 grama na dan.

Jedući ih unijećete i magnezijum, bakar, mangan, željezo, kalcijum, fosfor, cink te solidne količine kalijuma (518 mg/100 g). Kalijum je vrlo bitan element jer uravnotežuje razine natrijuma, srčane otkucaje i krvni pritisak. Magnezijum i fosfor su važni za metabolizam kostiju.

Bez glutena

Baš poput lješnika i badema, ni kesten ne sadrži gluten. Iz istog razloga je popularan sastojak u prehrani onih koji izbjegavaju gluten.

Po sastavu ima najveći postotak škroba, po čemu je sličniji krompiru i kukuruzu nego drugim orašastim plodovima. Brašno kestena lako je probavljivo, a jednako je lagan jedete li kesten kuhan, pečen ili u kvalitetnom kesten-pireu. U Italiji, posebno u Toskani, od kestenovog brašna prave sladoled, kolačiće, slatki kruh, juhe i umake.

Narodna medicina

Kesten pomaže kod tegoba s bubrezima i varenjem, a čaj od kestena odlično ublažava simptome astme i bronhitisa.

Treba razlikovati pitomi i divlji kesten. Ovaj drugi nije za jelo, ali je zato vrlo ljekovit i koristi se u obliku krema i tinktura. Najpoznatiji je u liječenju proširenih vena i oštećenja kapilara, a njegovi ekstrakti koriste se za pripremu ljekovitih proizvoda.

Uz liječenje krvnog sistema, divlji kesten koristi se i u liječenju hemoroida, bolnih menstruacija te u slučaju povećanja prostate.

Najnovije

spot_img