Suptilni znakovi Skolioze na kičmi

Zadovoljna.hr

Preporučujemo

Bol u leđima nije najočitiji znak Skolioze jer ima dosta suptilnijih, naizgled nepovezanih simptoma na koje bi trebali obratiti pažnju. Budući da iskrivljena kičma može utjecati na ostatak vašeg zdravlja, obratite pažnju na ove potencijalne znakove.

1. Iskrivljen prsni koš
Ako primijetite da je vaš prsni koš iskočio više na jednu stranu, to je najvjerojatnije zbog abnormalne krivulje kralježnice. Kada je skolioza prisutna, leđna krivulja pomiče se bočno ili na stranu.
Glavni je znak skolioze torzija prsnog koša kao rezultat rotacije kralježnice, što rezultira pojavom rebrene grbe. Asimetrija prsnog koša u pretklonu je, prema tome, glavni znak.

Međutim, deformacija prsnog koša može imati veze sa skoliozom, ali i ne mora jer su deformacije prsne kosti prisutne su i kao zasebna deformacija.

2. Nejednaka ramena

Uspravite držanje, pogledajte se u ogledalo i provjerite je li jedno rame više od drugoga. Naime, zbog bočne zakrivljenosti kralježnice jedna lopatica ili rame može biti izraženije od drugoga.

Izbočenje zbog rotacije kralješnice i deformacije rebara stvaraju utisak izraženije, izbočenije lopatice. Lopatica međutim nije promijenjena sama po sebi.

Pojava neravnih ramena može bit suptilan znak skolioze, no ne mora uvijek značiti da je riječ o toj bolesti. Neravnomjerna ramena manje su važan znak, mogu biti i posljedica lošeg držanja.

3. Naborana majica na jednoj strani

Naravno, naborana odjeća ne znači automatski da je riječ o skoliozi, ali ako stalno povlačimo prema dolje jednu stražnju stranu majice, to može biti vrlo suptilan znak skolioze, odnosno postraničnog iskrivljenja kralježnice koji rezultira iskrivljenom zdjelicom.
Prividno više postavljen kuk posljedica je nisko postavljene deformacije kralježnice (u slabinskom dijelu), što rezultira kosom zdjelicom.

4. Jedan rukav duži nego drugi

Možda ćete primijetiti da je jedan rukav uvijek duži od drugoga, bez obzira na veličinu koju kupujete. Ovisno o mjestu krivulje, vaša ramena mogu biti neujednačena (jedno veće ili manje od drugoga). Zakrivljenost također može uzrokovati da je lopatica niža ili viša od druge i izbočenija u odnosu na drugu.

Ako se osjećate kao da stalno navlačite prema dolje jedan rukav, posjetite liječnika koji će utvrditi je li u pitanju skolioza.

5. Jedna cipela istrošenija nego druga

Budući da zakrivljena kralježnica pomiče zdjelicu, to može uzrokovati neravnomjeran hod. Ta promjena u kukovima koji nisu u istoj razini, može utjecati na neujednačeno trošenje pete na jednoj cipeli.

Prividno više postavljen kuk posljedica je nisko postavljene deformacije kralješnice (u slabinskom dijelu) što rezultira kosom zdjelicom opominje

6. Osjećaj nelagode tijekom hodanja

S obzirom na probleme u kretanju koji su povezani sa skoliozom, možda ćete primijetiti da se osjećate ‘’čudno’’ dok hodate ili trčite. Kada hodate, možda ćete primijetiti da je klizno kretanje ruku neujednačeno, a to se događa zbog mišićnog disbalansa koji onemogućuje tijelu ispravan način kretanja.

7. Kronična mišićna napetost

Ako je vaše tijelo čak i malo iskrivljeno, to može izazvati neugodne bolove. Tijekom vremena, skolioza može uzrokovati mišićnu neravnotežu oko kralježnice koja može stvoriti kronično slabe mišiće.

8. Uvijek se oslanjate na istu nogu

Iako je udobno savinuti koljeno i nagnuti se na jednu stranu dok stojite, zabrinite se ako se uvijek oslanjate na istu nogu. Skolioza stvara neravnotežu u zdjelici koja se često olakšava zauzimanjem asimetričnog položaja tako da je težine više na jednoj nozi.

9. Otežano dišete

Ako se osjećate malo nelagodno kada duboko udahnite ili ponekad imate osjećaj ‘’gušenja’’, to bi moglo biti zbog iskrivljene kralježnice jer skolioza može ograničiti širenje rebara, a dišne organe stisnuti, zbog čega možete otežano disati.

Oštećenje plućne funkcije nastaje kao posljedica skolioze velikog stupnja. Potrebno je dijagnosticirati je li oštećenje funkcije u vezi sa skoliozom ili nije.

Najnovije

spot_img