Šta treba da radite ukoliko vas ujede poskok

Preporučujemo

Toplo vrijeme koliko god da ima svojih prednosti, ima i svojih mana, a jedna od njih je i to što željne sunca izmile i zmije na sunčanje.

Otrovnica najprisutnija u Srbiji je poskok, a nekoliko slučajeva ujeda ljudi i životinja dogodilo se u posljednjih nekoliko dana kako u zemlji tako i u regionu.

Ove zmije su dugačke od 60 do 70 centimetara, a mogu dostići dužinu i od jednog metra, mada su takvi primjerci rjetki.

Mužjaci poskoka su najčešće svjetlosivi i sa jasno izraženom tamnom cik-cak šarom duž cijelog tijela, dok su ženke smeđe do naranđaste i bez toliko izražene šare na tijelu. Iako mogu ličiti, mužjaka ćete uvijek prepoznati po jasno izraženoj šari.

Ono što nesumnjivo odvaja poskoke od drugih zmija koje su prisutne na našem podneblju jeste jasno izražen rog na vrhu njuške, prenosi Nationalgeographic.rs. Glava je trouglasta i, takođe, veoma jasno izražena.

U našoj zemlji prisutne su dvije vrste podvrste poskoka i uglavnom naseljavaju topla i osunčana staništa.

Tako se najčešće mogu ugledati na kamenjarima, osunčanim hrastovim šumama, kanjonima, klisurama i žbunasto-livadskim staništima.

Poskok je najčešće aktivan u toku dana, a u toplijim ljetnjim mjesecima može biti aktivan i u sumrak, pa i u toku noći. Nerijetko se može popeti i na drveće do dva metra visine.

U Srbiji ih najviše ima južno od Save i Dunava.

Poskoka možete čuti i da šišti, ukoliko osjeti da je u opasnosti, odnosno prilikom susreta sa čovjekom. Ovo nisu agresivne zmije i stručnjaci navode da nikada ne napadaju prvi. Ipak, ove zmije će napasti i ukoliko ih slučajno zgazite, pa budite obazrivi ukoliko ste u području njihovog staništa.

Njihova ishrana se bazira na sitnim sisarima, pticama i drugim gmizavcima. Mladi poskoci se hrane insketima i gušterima, a plijen ubijaju otrovom.

Kako izgleda ujed poskoka?

Na mjestu ujeda primijetićete dvije male ubodne rane koje ne krvare. Ubrzo će se pojaviti crveni prsten, koji će postati plavičast, odnosno modar i mjesto ujeda otiče. Kasnije se javlja utrnulost ili obamrlost mjesta ujeda.

Otrov se iz krvi raznosi po cijelom tijelu, pa osoba osjeća slabost, drhtavicu, vrtoglavicu. Puls je ubrzan, disanje postaje teže. Može doći i do povraćanja i dijareje, pa i gubitka svijesti.

Ukoliko se ne reaguje blagovremeno, nastupa paraliza centra za disanje, pa dolazi i do prestanka rada srca.

Najopasniji ujedi su na glavi i vratu ili ako je zmija otrov ubrizgala direktno u krvni sud.

Šta da radite ako vas ujede poskok?

Dobra vijest je da za ljekara ima vremena, ali se ipak treba javiti odmah radi ubrizgavanja protivotrova.

Ekstremitet na kom je ujed podvežite i imobilišite tako ćete sprečiti da krv cirkuliše kroz otrovani dio tijela i odnese ga ka srcu.

Ne preporučuje se isisavanje otrova, jer će i najmanji otvor u usnoj duplji otrov raširiti. Konzumirati što više tečnosti i što manje se pomjerati, dakle osobu koja je pretrpjela ujed poskoka treba prenijeti do najbliže medicinske ustanove.

(RTV GD/Nezavisne)

Najnovije

spot_img