Šta se zapravo krije iza rečenice: „Nemoj pogrešno da me shvatiš…”

Izvor: Jelena Vukelić

Preporučujemo

Sigurno ste bezbroj puta do sada izgovorili ili čuli to: „Nemoj pogrešno da me shvatiš“- ali da li ste se ikada zapitali kakvu skrivenu poruku nosi?

“Ovu rečenicu izgovaramo kao uvertiru za neprijatnost za koju očekujemo da će nastati nakon onoga što planiramo da kažemo drugoj osobi ili u situacijama kada pretpostavljamo da naš sagovornik možda neće razumjeti ono što mu kažemo ili da će ga to uznemiriti.” – kaže Kristina Pota Radulović, klinički psiholog i geštalt terapeut.

Također, ova rečenica izgovara se i onda kada iznosimo svoj stav ili mišljenje, naročito ako je negativno i ako je velika vjerovatnoća da se našem sagovorniku neće svidjeti. Koristimo je kada kritikujemo, a ne želimo da nam sude zbog toga ili kada se zavaravamo da nećemo povrijediti ili uvrijediti sagovornika.

Kad nam neko govori nešto što nas povređuje i pritom pokušava još i da utiče na našu reakciju, osjećamo bol, protest, ljutnju i bijes. To su najčešće, a ujedno i prirodne, zdrave i logične reakcije koje imaju odbrambenu i zaštitnu funkciju kad neko probija naše granice.

“Kritika i odbacivanje umotani u celofan izraza „Nemoj pogrešno da me shvatiš“ ostaju kritika i odbacivanje, a omot, koji ima funkciju da ih zamaskira, za mnoge od nas samo ih pojača i učini uočljivijima. Osim što nas možda boli poruka koju dobijamo, dodatnu bol nam stvara i svijest o tome da sagovornik pokušava da modifikuje našu reakciju. Neki od nas vide i pročitaju ovaj pokušaj i odmah reaguju.” – kaže Kristina Pota Radulović.

Kada od ljudi tražimo da nas ne shvate pogrešno, rizikujemo da prasnu i da se naljute na nas. Kako uopšte možemo unaprijed da znamo da će nas neko pogrešno shvatiti? Time sebe stavljamo u dominantan položaj u odnosu na sagovornika i naša relacija više nije horizontalna, već postaje vertikalna.

Kada postoje prikrivene namere, ne možemo da govorimo o otvorenoj i iskrenoj komunikaciji, i to je ono što sagovornici prepoznaju i na šta reaguju. Mi ne možemo da znamo kako će nas neko shvatiti osim kada znamo da radimo nešto što mu se neće svidjeti. Mentalno zdravlje i manipulacija drugim ljudima ne idu zajedno, zato i tako burna reakcija na tako običnu rečenicu.

“A manipulacija nas često zaboli mnogo više od kritike, neprihvatanja i odbacivanja, jer je doživljavamo kao nepoštovanje i potcenjivanje.” – pojašnjava Kristina.

Najnovije

spot_img