Špargla podstiče širenje raka dojke

Preporučujemo

Špargla, krompir, morski i orašasti plodovi, kao i crveno meso sadrže jedinjenje koje potpomaže širenje raka dojke, rezultati su najnovijeg istraživanja.

Asparagin, aminokiselina koja postoji i u mlječnim proizvodima i živini, na neki način pomaže kanceroznim ćelijama da se sa grudi prebace u krvotook i koloniziraju druge dijelove tijela, kažu istraživači sa Kembridža.

Iako još nije jasno kako, utvrđeno je da ishrana sa niskim nivoom asparagina značajno smanjuje širenje tumora, piše “Dejli mejl”.

Naučnici kao jednu opciju navode strogu dijetu za oboljele koja bi se sastojala od konzumiranja određenog voća i povrća, ili unos lijekova koji smanjuju nivo asparagina, pored tradicionalnih načina liječenja kako bi se spriječilo metastaziranje.

Jedan od autora istraživanja, profesor Greg Hanon iz Centra za istraživanje bolesti raka pri Institutu na Kembridžu, rekao je da, kada se smanje sposobnosti asparagina, ćelije tumora gube mogućnost metastazarianja na druge dijelove tijela.

On je dodao da je ovo istraživanje važno jer doprinosi našem boljem razumijevanju kako možemo da zaustavimo metastaze karcinoma, što je glavni razlog umiranja od raka.

Naučnici kažu da je poželjno izbjegavati hranu koja sadrži asparagin ili uzimati lijekove koji ga razgrađuju, ali apel svim pacijentima i zdravim osobama je da jedu zdravu i raznovrsnu hranu bogatu voćem, povrćem i mahunama i da ograniče unos mesnih prerađevina, zasićenih masti i šećera.

S obzirom na to da se asparagin nalazi u mnogim namirnicima, dijeta koja bi podrazumijevala njegovo isključenje nije najbolja opcija.

Asparagin se nalazi u mesu, živini, morskim plodovima, mlječnim proizvodima, krompiru, orašastim plodovima, sjemenkama i mahunarkama.

Najnovije

spot_img