Ova namirnica pomaže kod anemije, reguliše nivo šećera i snižava pritisak

Preporučujemo

Bolujete od dijabetesa? Imate čir na želucu ili pak bronhitis? Patite od visokog pritiska? Ova voćka će vas preporoditi.

Ako ste dosad uživali samo u dobrobitima sočnih i slatkih plodova smokve (lat. Ficus carica), predlažemo vam da iskoristite i ljekovita svojstva njenih listova.

Listovi smokve obiluju antioksidansima i vlaknima. Među ostalim, sadrže vitamine A, B1 i B2 te minerale kalcijum, gvožđe, mangan, fosfor, kalijum i natrijum.

Premda se plodovi ne preporučuju dijabetičarima zbog visokog nivoa šećera, smokvin list i te kako je zdrav i koristan upravo za ovu grupu ljudi jer pomaže u regulaciji visine šećera u krvi.

Dobra je vest i ta da konzumacijom čaja možete čak i da sprečite dijabetes tip 2, jer ćete povećati osjetljivost na insulin.

Listovi smokve posebno se preporučuju osobama koje imaju problema sa urinarnim i probavnim traktom. Njihova konzumacija pomaže takođe i snižavanju visokog pritiska ali i novoa triglicerida u krvi, čime pruža dodatnu zaštitu srcu.

Koje su još dobre strane listova smokve?

Reguliše nivo šećera u krvi

Pomaže u mršavljenju

Stabilizuje krvni pritisak

Snižava trigliceride

Osnažuje kosti

Pomaže kod kožnih oboljenja

Pomaže kod anemije

Ublažava tegobe čira na želucu

Sprečava zatvor

Unapređuje zdravlje srca i

Pomaže kod afti

Osim što od njih možete pripremati čaj, listove možete i žvakati, što je odlično kod čira na želucu.

Kako god da više volite, tako i konzumirajte ove čarobne listove. Pored toga, ukoliko bolujete od navedenih stanja, nikako ne preskačite terapiju koju vam je ljekar prepisao. Listovi smokve su tu samo kao dodatna pomoć, ne i zamjena za lijekove.

(RTV GD/Nezavisne)

Najnovije

spot_img