Osam prirodnih saveznika za jak imunitet

Preporučujemo

Kada nastojimo da sačuvamo svoje zdravlje ili prosto da ojačamo imunitet, često lijekove kombinujemo s određenom hranom. Dio te hrane može se kategorizovati i kao najbolji prirodni antibiotici.

Antibiotici su farmakološki agensi koji mogu potpuno da unište patogene mikroorganizme ili da zaustave njihov rast ili razmnožavanje bez pričinjavanja značajnije štete organizmu domaćinu.

Savremena medicina snažno se oslanja na upotrebu ovakvih hemijskih agensa u borbi protiv velikog broja zaraznih bolesti.

U narodnoj medicini u tu svrhu se vijekovima koriste namirnice koje su prirodni antibiotici. Predstvaljamo vam neke od njih.

Ipak, treba napomenuti da ove namirnice nisu zamjena za antibiotike koje nam propisuje ljekar. One imaju svojstva antibiotika, ali nikako nisu u istom rangu s medicinskim i ciljano propisanim preparatima. Mogu da spriječe ili ublaže upale i ojačaju imunitet, ali ukoliko se borite s upalom, svako konsultujte ljekara.

1. Bijeli luk

Dokazano je da hemijska jedinjenja u bijelom luku, uključujući alicin, pokazuju antibakterijsko djelovanje. Bijeli luk se vijekovima koristi za borbu protiv zaraznih bolesti, a njegovo antibakterijsko djelovanje prvi put opisano je sredinom 1800-ih.

Ona su najefikasnija kada se bijeli luk konzumira sirov i to lagano usitnjen. Naime, kada ga lagano usitnimo iz njega se oslobađaju enzimi koji se pretvaraju u spomenuti alicin i takvog ga možemo dodati u sir, umake i slično.

Ipak, ako ne podnosite miris i ukus bijelog luka, na tržištu se može naći i u obliku praha, ulja, ekstrakta i tableta.

2. Luk

Luk je na našim prostorima najčešći dodatak jelima, a sadrži snažne flavonoide koji djeluju poput antibiotika.

Da bi se povećala njegova efikasnost, dobro je isjeći ga i pustiti da odstoji nekoliko minuta, baš poput bijelog luka. Taj postupak će povećati izlučivanje fitonutrijenata zbog kojih se luk i ubraja među namirnice prirodne antibiotike.

3. Origanovo ulje

Origanovo ulje je jedno od najsnažnijih antibakterijskih esencijalnih ulja jer sadrži karvakrol i timol, dva antibakterijska i antigljivična jedinjenja. Istraživanja pokazuju da je ulje origana efikasno protiv mnogih kliničkih sojeva bakterija, uključujući Escherichia coli i Pseudomonas aeruginosa.

Da biste ulje origana koristili kao prirodni antibiotik, možete da ga pomiješate s vodom ili kokosovim uljem. Ipak, treba biti oprezan jer je riječ o vrlo jakom ulju pa nikada ne smije da se koristi više od jedne do dvije kapi dnevno i to najviše 14 dana.

4. Med

Med je obično prva namirnica za kojom posežemo kada smo bolesni. Da bi se proizvelo oko 1 kg meda, pčele moraju da slete na cvijet oko 100.000 puta. Pritom treba razlikovati cvjetni i šumski med. Cvjetni med podstiče od cvjetnog nektara, dok šumski med nastaje od slatkih stvari koje pčele zajedno s nektarom pokupe na drveću. Šumski med uglavnom je lošijeg kvaliteta, tamniji i ima više minerala nego cvjetna varijanta.

Dokazano je da med, prije svega cvjetni, jača imunitet, poboljšava probavu, poboljšava obnavljanje tkiva, ima antibakterijska svojstva i ubrzava otklanjanje toksina iz organizma.

5. Jabukovo sirće

Jeftina namirnica koja se često koristi i u svrhe mršavljenja odnosno podsticanja brzine metabolizma, takođe ima antibiotska svojstva. Jabukovo sirće, dobijeno fermentacijom svežih jabuka, sadrži visok udio sirćetne i jabučne kiseline, vitamina, minerala i aminokiselina.Takođe je dobar izvor pektina, vitamina A, B6, C, E, tiamina, likopena, niacina, pantotenske kiseline, riboflavina i beta karotena.

Često se preporučuje da se pije u čaši vode s dodatkom meda, ali ako vam ne prija ukus jabukovog sirćeta rastopljenog u čaši vode, jednostavan način na koji možete da ga unesete jeste dodavanjem u salate.

6. Đumbir

Đumbir ima snažna protivupalna i antibakterijska svojstva. Brojna istraživanja pokazala su da pomaže u prevenciji gripa i prehlade, a vrlo povoljno djeluje i na probavni sistem.

Od njega se najčešće kuha čaj, a može i svježe rendan da se doda u brojna jela. Ipak, imajte na umu da je njegov ukus vrlo intenzivan, pa treba pripaziti na količinu koju konzumiramo.

7. Ren

Sirovi ren dio je mnogih uskršnjih obroka, a pritom treba imati na umu i sve njegove dobrobiti. Može da pomogne u prevenciji i liječenju infekcije sinusa, mokraćne bešike i kožnih infekcija.

U sastavu rena nalazi se visok udio sumpora koji dokazano djeluje kao antibiotik, piše “B92“. Ren učestvuje u eliminaciji parazita iz probavnog sistema, te stimuliše rad imunološkog sistema i povećava nivo bijelih krvnih zrnaca.

8. Kurkuma

Egzotična kurkuma ima snažno djelovanje na čitav organizam, a može se dodati kao začin u umake, rižoto i brojna druga jela.

Kurkumin, glavni aktivni sastojak kurkume, ima snažna protivupalna i antioksidativna svojstva. Može da ublaži simptome gripa i prehlade i da poboljša rad tjelesnih ćelija.

Najnovije

spot_img